I 2012 la fire lystbåter til havn i Arkhangelsk i Nord-Russland. Det er ikke lagt til rette for seilende gjester, verken i form av vann, elektrisitet — eller kaiplasser.

– Det ønsker vi å gjøre noe med. I 2013 ble det åpnet for turismeseiling i russiske farvann, og i 2014 ønsker vi virkelig å fyre av startskuddet for turismeseiling i nordområdene, sier Minkin.

Nordlig seilas

Han er i ledelsen av festivalen som russerne satser storstilt på. I ryggen har han de russiske turistmyndighetene, og det statlige geologiske forbundet. I tillegg skal ti mediekanaler følge seilaset, og dekke det med både TV og tekst.

– 14. juli 2014 legger ti seilbåter fra kai i Bodø. På hver båt er det to profesjonelle seilere, og seks gjester. I tillegg ønsker vi nå å få norske seilbåter og seilere med i følget, sier Minkin.

Fredag holdt han og kollega Gleb Pletnev foredrag for Tromsø Seilforening (TSF).

– Nå har vi interessenter fra både Norge, Danmark, Nederland og England — i tillegg til USA og Canada, forteller han.

Når seilaset legger til kai i Tromsø i enden av juli, håper de på at tromsøbåter henger seg på.

Vil delta

Med på møtet var Ole Klaudiussen fra Vardø, som er kontaktleddet mellom TSF og Arkhangelsk. Han har erfaring fra seiling over til russisk side.

– Denne satsingen har nok litt å gjøre med at Middelhavet og Svartehavet er oppdaget allerede. Det å seile i nord er en ny og utfordrende mulighet, sier Klaudiussen.

Trond O. Johansen i TSF er spent på mulighetene til å være med.

— Vi ønsker å gi beskjed til de i foreningen vår som har lyst til å være med på dette, sier Johansen.

– Det skal visst være litt av et eventyr, langs den nordnorske kysten, gjennom Barentshavet, til Kvitsjøen og Arkhangelsk, med mulighet til å fortsette gjennom kanalsystemer tilbake til Norge igjen hvis man ønsker det.

Vær forberedt

En som allerede har gjennomført strekningen, og mer til, i seilbåt er Fredrikstad-mannen Hans Jørgen Sommerfeldt. I halvannen time berettet han sprudlende om sommereventyret som i løpet av fire måneder tok han fra Fredrikstad, opp til Kirkenes, til Arkhangelsk — og gjennom kanalene tilbake til Fredrikstad igjen. Det var helt klart utfordrende.

-Jeg hadde planlagt det hele ned i den minste detalj. Skal man følge drømmer, må man gripe tak og gjennomføre dem. Og ha en liten porsjon flaks i tillegg, sier han til de 30 fremmøtte i toppen av «Løkta».

SEILENTUSIAST: Hans Jørgen Sommerfeldt har gjennomført seilaset rundt Norden via Russland — og anbefaler alle han kan om å gjøre det samme. Foto: Christina Svanstrøm Foto: CHRISTINA SVANSTRØM