Hele forrige sesong ble nordlysfotograf Ole Christian Salomonsen og nordlysguide Trine Risvik fulgt av et tv-team fra NRK. I kveld ble resultatet vist fram for første gang, i form av en gratis førpremière på Verdensteatret. Mange hadde møtt opp, noe fotografen selv satte stor pris på.

– Å endelig få vise fram resultatet er veldig godt. Jeg hadde aldri trodd så mange skulle møte opp, og det er ekstra morsomt å se så mange medfotografer her, forteller Salomonsen.

– En inspirasjon

Som Salomonsen selv nevnte hadde mange av hans medfotografer møtt opp, to av disse var Tore Eriksen og Ulf Tranung. Selv anser de seg som amatører i forhold, men drar inspirasjon fra Salomonsens arbeid.

– Jeg har prøvd denne type fotografering selv, men det blir jo i en litt annen liga. Derfor er det veldig artig å se hvordan det gjøres, han er en inspirasjon, konstaterer Eriksen.

Også Tranung beundrer bildene som ble vist.

– Det er fantastisk bra, nå gleder jeg meg bare til januar så jeg kan dra ut og prøve selv, sier han.

Ære for turisme

Gjennom denne dokumentarserien NRK nå viser får vi et innblikk i en av tromsøturismens viktigste drivere, nordlysguidene og nordlysfotografene. Selv om sistnevnte kanskje ikke har fått så voldsom anerkjennelse for sitt bidrag, er Salomonsen sikker på at de burde ha det.

– Vi har i Tromsø mange flinke fotografer, disse burde nok egentlig hatt mye av æren for all turismen. Alle de fantastiske bildene som sprer seg i sosiale medier er essensiell reklame, påpeker han.

INSPIRERTE: Tore Eriksen og Ulf Tranung er begge hobbyfotografer og hadde møtt opp for å dra inspirasjon fra Salomonsens arbeid. Nå gleder de seg bare til været blir godt nok til at de kan dra ut å fotografere selv. Foto: Lars Marius Matre / iTromso
I FELTEN: NRK tilbrakte en sesong med nordlysfotografen Ole Christian Salomonsen for å dokumentere hans arbeid. Foto: Ole Christian Salomonsen