Boligmarkedet i Tromsø har kanskje aldri vært mer presset enn akkurat nå, og iTromsø har i løpet av året omtalt flere store boligprosjekter som er under planlegging eller i byggefasen. I sum dreier det seg om flere tusen nye leiligheter, rekkehus og eneboliger.

Førsteamanuensis Espen Sirnes ved Handelshøgskolen på UiT tror det er planlagt mer enn det er behov for.

- Statistikken viser at det de neste fem årene vil være behov for mindre enn 2.000 nye boliger. Akkurat nå er det et underskudd på boliger, men det vil jevne seg gradvis ut, sier han.

Satser på forhåndssalg

I 2005 og 2006 ble det bygget et stort antall boliger i Tromsø, som senere ble vanskelig å få omsatt. Det førte til at prisene falt dramatisk, men Sirnes tror ikke det vil skje igjen.

- Det som skjedde ved forrige boligkrakk, var at mange spekulerte i å kjøpe opp nye leiligheter de ikke skulle bo i selv. Når de skulle selge boligene videre fikk de problemer, for behovet var ikke der, sier Sirnes.

Han tror imidlertid at spekulantene har fått en lærepenge etter det som skjedde. Utbyggerne tar forbehold før de setter i gang med store prosjekter.

- Private utbyggere venter til de har fått solgt de fleste leilighetene før de setter i gang. Hvis de ser at det ikke er behov for nye boliger, begynner de heller ikke å bygge, sier han.

Han tror ikke det vil være behov for alle de boligene som er planlagt i Tromsø i årene som kommer.

- Akkurat nå har vi et underskudd, men over en femårsperiode er det ganske stor forskjell mellom behovet og det som er planlagt bygd, sier Sirnes.

Blir ikke solgt

Det tror han at utbyggerne vil merke når de skal selge prosjektene sine.

- Dersom SSBs fremskrivninger er riktige, er det ikke etterspørsel etter 5.000 nye boliger. Siden bankene krever at mesteparten av enhetene er solgt før de gir finansiering, er det grunn til å tro at en del av disse prosjektene ikke blir gjennomført, sier han.

Etter krakket i 2007 ble det bygd færre boliger, som på sikt har skapt et underskudd på boliger i markedet. Det har drevet prisen opp, og det har aldri vært høyere priser enn i 2013. Dette har skapt stor optimisme blant utbyggerne.

- Når de ser at kvadratmeterprisen øker uten at byggekostnadene gjør det samme, sier det seg selv at det blir det veldig attraktivt å bygge, sier Sirnes.

Han tror mange utbyggere vil oppdage at prisene stagnerer når det kommer flere boliger på markedet. Men det kan i sin tur utløse nye behov.

- Når folk skal ta seg jobb, ser de jo på levekostnadene. Når det bygges, blir prisene lavere, og det blir mer attraktivt å flytte hit. Det som styrer boligmarkedet er hvor mye befolkningen i Tromsø vokser, sier han.

- Bygg ikke samtidig

Eiendomsmegler Robin Iversen i Hjem Eiendomsmegling mener det er rom for store prosjekter, så lenge de ikke legges ut for salg samtidig.

- Slik status er nå, skulle vi gjerne hatt flere prosjekt i markedet, men de må ha varierende innhold. Det er ikke behov for flere tusen 2-, 3- og 4-romsleiligheter, sier han.

Han mener det er rom for store prosjekter, men tror utbyggerne kanskje er nødt til å justere sine planer etter markedet.

- Om alt er godkjent og salget startet om fire år, så kan det godt ta syv år før det står ferdig. Utbyggerne er profesjonelle, og har blitt flinke til å time prosjektene sine i forhold til behovet, sier Iversen.

At enkelte prosjekt vil bli lagt på is er ikke usannsynlig, men Iversen tror ikke man vil få en situasjon der prisene raser.

- Før var prosjektene investorstyrt, men i dag er de selvfinansierende og bærer seg selv. Det betyr at markedet reguleres av etterspørsel og ikke investeringsvilje. Dermed er det ikke den samme risikoen, sier Iversen.

Samtidig kan prosjektene bygges i flere trinn, slik at markedet ikke oversvømmes.

- Tomasjord er et eksempel på det. Der er det snart ti år siden man begynte å bygge, sier han.

Her bygges det

Aktuelle byggeprosjekter som er under planlegging i Tromsø:

Studentboliger

Studentsamskipnaden planlegger 1.000 nye studentboliger på Dramsvegen. Arbeidet med 200-300 enheter vil trolig starte til våren, og stå ferdig til studiestart 2015.

1.000 nye studentboliger er under planlegging på Isrenna. Disse står på vent mens man bygger i Dramsvegen, men i 2019 vil arbeidet trolig være i gang.

Fastlandet

På fastlandet ønsker Bonord å bygge 500 boliger i Øvre Kroken. De nye boligene er planlagt på oversiden av Malmveien. Området er 166 mål stort og vil bestå av kjedehus, lavblokker og terrassehus.

På andre siden av Tromsdalen planlegger Barlindhaug 500 nye boliger på Berg, sør for Solligården. Selskapet er i dialog med eiere av syv store eiendommer langs E8, som de ønsker å utvikle til et sammenhengende boligfelt fra den gamle skolen og sørover til Sandvikeidet.

Standveien

Langs Strandvegen er det prosjekter tett i tett fra Hålogaland Teater til Lanes. På denne strekningen er det fem ulike prosjekter, der hver av utbyggerne planlegger mellom 50 og 200 boenheter. Avhengig av utnyttelsesgraden kan det bli i over- eller underkant av 500 enheter.

Stakkevollvegen

Tromsø kommune bygger 350 student- og eldreboliger gjennom Arnestedet eiendom. Tomten ligger på sjøsiden av Stakkevollvegen ved Transportsentralen.

Kræmer Brygge ved Stakkevollvegen er planlagt ferdigstilt i 2015, med 96 leiligheter. I tillegg kommer et større antall enkeltstående prosjekter i mindre skala.

MINDRE RISIKO: Eiendomsmegler Robin Iversen mener utbyggerne er blitt flinkere til å tilpasse prosjektene til det faktiske behovet i byen. Foto: Tom Benjaminsen
Illustrasjonsfoto: Knut Jenssen