En sykkelpumpe og bløtkake ble det også på brannmenn og -kvinnene fredag ettermiddag, overrakt av byråd for byutvikling Britt Hege Alvarstein, etter at de ble tildelt prisen.

Det er det kommunale prosjektet Sykkelbyen Tromsø som står bak kåringen, der politiet, biblioteket, Tromsø Outdoor, Bjørns kajakk, Framsenteret, Cowi Tromsø, UNN Breivika, Rica Ishavshotell og Eir Fysioterapi også var med i konkurransen.

– Sykkelkultur

Prosjektleder Per Solér kan fortelle at Tromsø Brann og redning skilte seg ut.

– De har de vi kaller en sykkelkultur, og det er mange som sykler til jobb her. De har det bra tilrettelagt for sykling til jobb, med innendørs sykkelparkering, garderobe, sykkelvask og verktøy, og det er det vi ønsker at alle skal ha, sier han.

Brannsjef Nils Ove Sollid syns det var hyggelig å få prisen.

– Det var veldig artig og overraskende. Det er nok sånn at vi har et fortrinn som brannstasjon, som har både garderober, vaskemuligheter og verksted. Men vi har jo fra dag én tillatt de ansatte å ha syklene inne, og det er det ikke alle bedriftseiere som gjør, sier Sollid.

Hadde uhell

Han bruker selv stort sett sykkel til jobben, også etter at han hadde en velt på isen i fjor vinter som fortsatt ikke har gått seg helt til.

– Jeg knakk et ben i armen 1. mars i fjor, som ikke er helt bra ennå. Jeg tippet da jeg kom ned broen fra Kvaløya ved flytårnet, på isen på gangveien. Det knakk av en bit fra kulen på benet i skulderen.

– Jeg har syklet fast etter det, når turnusen tillater det, i all slags vær og føre, sier han.

Også kollega Ståle Madsen bruker sykkelen mye.

– Det er mer praktisk med sykkel, og det er mest effektivt for meg å komme meg til og fra jobb på den måten. Da får man litt trim og frisk luft også.

Robin Johannessen bruker gjerne sykkelen ved noen anledninger, spesielt nå om vinteren.

– Det hender at jeg bruker sykkelen. Det er fint med litt frisk luft i mørketiden, syns han.