Anne Helen Hansen, spesialist i samfunnsmedisin og allmennmedisin ved UiT, har forsket på hvordan vi bruker fastlegen og hvilke konsekvenser det får.

Grunnlaget for forskningen er data fra den siste Tromsøundersøkelsen, som ble gjennomført i 2007-2008. Resultatene viser blant annet at det er mindre sannsynlig å få behov for spesialisthelsetjenesten dersom du bruker samme fastlege over lengre tid.

– Forskningen vår viser at de som har hatt den samme legen i mer enn to år bruker spesialisthelsetjenesten mindre. Dette gjelder både innleggelser og poliklinisk bruk, forteller Hansen på UiTs nettsider.

Legen slutter

En annen relevant faktor i Hansens forskning og konklusjon er hvorfor folk bytter fastlege. Det viser seg nemlig at kun tretten prosent bytter selv, i de andre tilfellene er det ofte fastlegen som slutter.

– Kanskje hadde det vært en idé å tilby legen et økt basistilskudd for hvert femte år i samme praksis, spør Hansen på nettsiden.

Høy utdanning

Hansen har også gjennom sin forskning oppdaget visse mønstre i forhold til hvem som benytter seg av fastlegen og spesialisthelsetjenesten. Førstnevnte blir besøkt mest av de med lavere utdanning og inntekt, mens sistnevnte blir brukt mest av de med høy utdanning og inntekt.

– Dette kan bety både underforbruk av helsetjenester blant noen grupper, eller at det er overforbruk hos noen. Jeg tror nok at det er begge deler, men det er ikke blant høyt utdannede at vi finner de med dårligst helse. Derfor er dette funnet spesielt iøynefallende, sier Hansen til nettsiden.

Anne Helen Hansen, spesialist i samfunnsmedisin og allmennmedisin ved UiT. Foto: Ann Sissel Jenssen