– Det er svært gledelige tall. Det er der vi må ligge for å opprettholde en relativ befolkningsandel i forhold til andre regioner, sier Hilmarsen.

De siste offisielle tallene viser at det nå bor 71.295 mennesker i Tromsø.

Byrådslederen synes det er spesielt gledelig at det er stor aktivitet på fødeavdelingen på UNN, der det i snitt kommer mellom to og tre nye beboere til Tromsø hver eneste dag.

– Vi har lagt til rette for at det er bra å få mange barn, så det er en gledelig utvikling. Vi har god barnehagedekning og prøver å sørge for at barnefamiliene får dekt alle sine behov, sier han.

Les også: Nyttårsbarnet Matheo bidrar til veksten

Hvert år blir det i kommunen født nesten dobbelt så mange som dør.

– Jeg kan jo trekke fram den gode eldreomsorgen, men der skal jeg være litt forsiktig. Jeg vet ikke om levealderen her er høyere enn ellers i landet, og det har nok også sammenheng med at vi har en veldig ung befolkning, sier Hilmarsen.

Satser i distriktene

Samtidig ser byrådet at den sterke befolkningsveksten skaper utfordringer for helsetjenesten, skole og utdanningssektoren, trafikken og ikke minst i boligmarkedet.

– For byutviklingen er det kanskje spesielt krevende. Vi har jobbet mye med vår masterplan 2044, der vi planlegger nye områder for boligbygging og infrastruktur, sier Hilmarsen.

Byrådet ønsker også at distriktene skal ta del i veksten, og vil legge til rette for at flere bosetter seg utenfor bykjernen.

– Vi skal satse i distriktene også, og vi er allerede i gang med ny skole og barnehage på Sommarøya. Samtidig har vi fortsatt noen utfordringer i forhold til stengte veier og ras, og det må vi også gjøre noe med etter hvert, sier Hilmarsen.

Les også: Boligmarkedet holder ikke følge med byens vekst

Inviterer alle med

For byrådet er det et mål at de omkringliggende kommunene også skal ta del i veksten. Over nyttår vil Hilmarsen ta opp tråden i regionrådet, der han også vil invitere med Lyngen kommune.

– Jeg vil at vi sammen skal se på hvordan de kan ta del i den positive utviklingen. Det er nå 50 år siden Tromsø ble storkommune, og da passer det bra å ta den diskusjonen, sier Hilmarsen.

I Tromsø vil byrådet fortsette å jakte gode løsninger for å ta imot befolkningsveksten. For med mindre noe dramatisk skjer i verdensøkonomien, tror Hilmarsen at stadig flere vil ønske å bo i byen.

– Det er en global trend som vil fortsette. I Tromsø har vi hatt voksesmerter lenge, men jeg tror alle er enige i at alternativet er verre, sier byrådslederen.