– Vi søkte om en million kroner for å få to stillinger på kafeen, men vi får kun 480.000 kroner til en stilling. Det betyr at vi ikke har kapasitet til å ha vanlig åpningstid i januar, forklarer Larsen.

Kafeen har siden 2010 fått penger av kommunen til en stilling, mens en annen stilling er finansiert av prosjektmidler. Nå har prosjektmidlene tatt slutt, og Larsen ser ingen annen mulighet enn å kutte i tilbudet.

– Vi er avhengig av to stillinger for å drifte slik vi har gjort, med seks og en halv åpningsdag i uka. Derfor er vi nødt til å redusere åpningstiden til tre dager i uka i januar, sier han.

Stor skuffelse

For de mange tidligere rusavhengige er kafeen et samlingspunkt og en stor støtte i hverdagen. Larsen sier skuffelsen er stor blant de faste gjestene på Kafé X.

– Folk er skuffet, men våre brukere er ikke de som skriker høyest når de mister et tilbud. De er vant til å ta til takke med det de får. Men halvparten av dem som kommer hit, sier de ikke ville klart å holde seg rusfri uten dette tilbudet. Det forteller jo hvor viktig vi er, sier Larsen.

Ved siden av de to ansatte, driftes kafeen i stor grad av frivillige. Men Larsen mener det er en grense for hvor lenge man kan forvente at folk skal jobbe gratis.

– Man kan ikke forvente at folk skal legge ned x antall timer år etter år etter år. Samtidig har jo tilbudet vårt utviklet seg, uten at vi har fått mer å drifte for. Om Tromsø kommune skulle drifte dette selv, ville de aldri ha klart det på en million, det er jeg sikker på, sier Larsen.

Strekker seg langt

Byråd Kristoffer Kanestrøm sier kommunen i en vanskelig økonomisk situasjon, har strukket seg langt for å unngå å kutte i tilskuddene til Kafé X og andre søkere.  Da kommunestyret vedtok budsjettet like før jul, fikk Kafé X de 480.000 som de også tidligere har fått fra kommunen. Byråden mener Tromsø kommune har strukket seg langt, og at det er vanskelig å øke rammene slik den økonomiske situasjonen er.

- Ingen av dem som har søkt har fått økt sitt tilskudd. Kafé X får det samme som tidligere, og det samme gjelder de øvrige, sier Kanestrøm som er glad for at kommunen har klart å unngå kutt i tilskuddene til tross for et merforbruk på 40 millioner kroner innenfor helse og sosial.

Kanestrøm sier samarbeidet med Kafé X er godt, og at kommunen ser verdien i å styrke frivilligheten. Samtidig er ikke Kafé X alene om å trenge penger.

-Vi gir rundt 7 millioner kroner hvert år i faste tilskudd, og alle de som får, har bedt om en økning. Det er rett og slett ikke mulig å imøtekomme alle de søknadene, sier Kanestrøm.

Dersom det finnes penger når budsjettet revideres, lover han at Kafé X skal være med i vurderingen.

-Jeg er interessert i en videre dialog, og klarer vi å finne penger er jeg positiv til at det skal komme dem til gode. Jeg tar gjerne et møte for å se om det er noe vi kan gjøre for å hjelpe dem, sier han.

Han mener det bør være muligheter for å søke om midler fra frivillighetsmillionen, som kommunen har vedtatt å dele ut.

- Slik jeg tolker det, er det penger som skal gå til frivillige organisasjoner, der det lyses ut og tildeles midler etter søknad. Hvis Kafé X søker, kan det hende de får noe der, uten at jeg kan forskottere det her og nå, sier Kanestrøm som også mener at Kafé X gjør en viktig jobb i kommunen.

- Det gjelder også gatemagasinet Virkelig og mange andre. Dersom vi ikke hadde hatt dem, ville vi fått det igjen på et annet budsjett, sier han.

Utfyller hverandre

Asbjørn Larsen mener det på sikt kan koste kommunen mer enn det de sparer, dersom tilbudet på Kafé X blir redusert.

– Uten oss ville mange her gått tilbake til rusen. Det koster kommunen mye mer penger å ivareta en rusmisbruker, enn det de betaler oss for å ha åpent, sier Larsen.

Han mener kafé X og rus – og psykiatritjenesten i kommunen utfyller hverandre, og gir tidligere rusmisbrukere et godt tilbud.

– Vi har en kompetanse i form av at vi er tidligere rusmisbrukere selv. Vi viser folk at det er mulig å bli rusfri. Vi er en vesentlig del av rehabiliteringstjenesten i kommunen, og har nyttig kunnskap å formidle videre, sier Larsen.

Kommunen har bedt Kafé X om å søke frivillighetsmidler, men slike midler dekker som regel ikke lønn til ansatte.

– Hvis de åpner for det, er det kanskje håp. Men jeg er født optimist, og har allerede bedt byråden om et møte. Jeg håper og tror at vi klarer å finne en løsning, sier Larsen.

Byråd Kristoffer Kanestrøm mener at Kafé X gjør en strålende jobb i kommunen, men ber om forståelse for at det ikke er mer penger å fordele. Foto: Caroline Skutvik