Vervet AS presenterte sine planer for verftsområdet ved Tromsøbrua for om lag to år siden. Hit ønskes det 350-400 boliger, torg, butikker, kontorplass og spisesteder. På grunn av innsigelser fra Riksantikvaren har prosjektet blitt satt på vent, men nå er Britt Hege Alvarstein, byråd for byutvikling, lei av å vente.

Verneverdig

– Problemet med prosjektet har vært at Riksantikvaren mener festningsverket rundt Skansen er verneverdig, i tillegg til påstander om at utbygger ikke ivaretar dette godt nok i sine planer. Dette er jeg helt uenig i, da vi, og utbygger, så absolutt ønsker å ivareta festningsverket og faktisk vise det fram i et område folk vil ferdes i, sier byråden.

Kommunen sender nå reguleringsplanen med innsigelsene til Miljøverndepartementet. Helge André Njåstad (Frp), leder for kommunal – og forvaltningskomiteen, går langt i å love medhold fra departementet.

Tror på prosjektet

– Departementet er opptatt av å støtte sjølstyret i norske kommuner, og det jeg opplever at skjer her i Tromsø er at andre myndigheter legger seg opp i dette sjølstyret. Jeg mener det må være mulig å komme til en enighet rundt dette prosjektet, og faktisk se at flere innbyggere og turister vil få glede av den gamle historien dersom det bygges noe attraktivt i området, sier Njåstad.

Han har i løpet av sitt Tromsø-besøk inspisert skipsverfttomta, og har ståltro på prosjektet.

– Jeg har sett på planene for Vervet-prosjektet, og jeg kan ikke si annet enn at det ser svært tiltalende ut. Jeg skal gjøre hva jeg kan ovenfor departementet for å få disse planene godkjent, for jeg vil gjerne se dette prosjektet ferdigstilt, legger han til.

Lys i tunnelen

Alvarstein og varaordfører Anni Skogman er svært takknemlig for støtten sørfra.

– Sist jeg var i møte med Riksantikvaren så jeg rett og slett svart på hele prosjektet. Nå ser jeg derimot lys i tunnelen, sier Alvarstein.

Varaordfører Skogman tror det er viktig å utvikle byen samtidig som man ivaretar historien.

– Vi har enorm boligmangel i byen, og i tillegg vil Vervet være med på å ivareta et livlig sentrum. Når denne perlen står ferdig vil vi ha noe attraktivt i begge ender av sentrum, noe som absolutt er tiltrengt, også i forhold til den voksende turistnæringen, sier Skogman.

VIL I GANG: Byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein (fra venstre), varaordfører Anni Skogman, leder for Kommunalkomiteen Helge André Njåstad og Gustav Bahus mener det er på høy tid å få igangsatt byggingen på skipsverfttomten. Foto: Marius Fiskum