I februar vil den nye serien «Yttersia» vises på NRK. Der får man følge livene til den lokale befolkningen på Sommarøy og Brensholmen, og møte de som lever av og med havet.

Fiskernes liv

På fiskebruket Ivan Lorentzen Fiskeforretning møter man blant annet daglig leder Ingvard Lorentzen og fisker Trond Ludvigsen. For dem er havet en stor del av livet.

– Jeg ble ringt opp om at NRK ville lage serie om livet her på Sommarøy og Brensholmen. De var på leting etter fiskere her ute, og jeg har nok en litt annen hverdag på havet enn andre på grunn av dårlig hørsel, og jeg må bruke høreapparat, sier Trond Ludvigsen som er en av seks profiler man møter i serien.

Han forteller at det var en artig vinter med kamerateamet i ryggen, og at han gleder seg til å se hvordan serien blir.

– De fulgte oss både på havet og hjemme, og serien vil nok vise hvordan livet vårt her ute er, sier Trond Ludvigsen.

Serien følger de forskjellige menneskene fra januar til juni, og fokuserer på naturen og samfunnet på «yttersia».

– Serien vil nok vise hvorfor vi klorer oss fast her ute. Jeg har vært fisker hele livet siden jeg var 15 år gammel og har det i blodet. Nærheten til havet her ute har mye å si, sier Trond Ludvigsen.

Lokal «altmuligmann»

Halvar Ludvigsen har bygd sin egen jobb på Hillesøy, ytterst mot havgapet. Der bor han sammen med sin familie, og det har slekten hans gjort i fire generasjoner. Siden han overtok eiendommen på Hillesøy for 33 år siden har Ludvigsen, som er født med bare en hånd, bygd opp et sted for turister som primært kommer for å se nordlyset. Rett ved havet har han laget tre hytter, uteplass samt en sti man kan følge langs vannet. I lokalmiljøet er han sett på som en «altmuligmann».

– Jeg har bygget dette for turister. Med materiale hentet fra den gamle skolen på Sommarøy holder jeg nå på med nytt lokale som skal romme 100 personer. Det er viktig at turistene som kommer ut hit skal få komme inn og varme seg. Jeg sørger for at alt her er greit for dem, og at de får ordentlig med mat, forteller Halvar Ludvigsen.

Det er Tromsø Safari som samarbeider med Ludvigsen for å sende ut turister på nordlystur til Hillesøy. Ludvigsen er sin egen sjef, og har bygget opp dette livsverket på egen hånd.

– Jeg er hele tiden her. På dagtid går tiden til familie, men om natta er min arbeidstid. Jeg er jo min egen sjef, så jeg får aldri fred, sier Ludvigsen lattermildt.

Ludvigsen har selv ingen stor rolle i serien, men i løpet av den seks episoder lange serien vil man kort få møte mannen som inviterer turister til hjemplassen sin.

– Jeg hadde ikke orket å bo i byen. Jeg trenger ikke å se nye ansikter hver dag. Det er et fint og avslappende liv her ute, men det er nok ikke for alle. Man må sysselsette seg selv, for det finnes ikke noe treningsstudio med personlig trener her ute.

At Ludvigsen er født med bare en hånd har ikke satt noen stopper for livet hans.

– Jeg har bare en arm og driver med dette. De fleste har to og vet ikke hva de skal gjøre med dem.

Man får er kort møte med Halvar Ludvigsen i serien "Yttersia". Med bare en hånd har han bygget en plass for nordlysturister på Hillesøy. Foto: LINN BLOMKVIST
Fisker Trond Ludvigsen og daglig leder på Ivan Lorentzen Fiskeforretning Ingvard Lorentzen er to av seks profiler man møter i serien. Foto: LINN BLOMKVIST
Halvar Ludvigsens slekt har i fire generasjoner bodd på Hillesøy. Ut mot havgapet bruker han mye av sin tid på verket sitt. Foto: LINN BLOMKVIST