12.500 er tallet for antall studenter og ansatte inkludert de som befinner seg i Finnmark etter fusjonen. I teorien har alle parkeringsrett utenfor Universitetet i Tromsø, dog alle naturlig nok ikke har behov for dem.

– Det er langt ifra plass til alle som har parkeringsrett på parkeringsplassen, sier Erland Loso, bygg – og eiendomsdirektør på Universitetet i Tromsø — Norges Arktiske Universitet.

Parkeringsproblematikken har lenge vært en kjent sak på universitetet. Både studenter og ansatte opplever å måtte ankomme parkeringsplassen lenge før de må, kun for å sikre seg parkeringsplass.

Leter lenge

Oddbjørn Hætta (32) studerer statsvitenskap på UiT. Han møtte opp på parkeringsplassen i god tid før forelesningen klokken 11.45, men måtte etter fem runder på alle parkeringsplassene innse at slaget var tapt.

– Parkeringen her ved universitetet er talentløs og elendig. Det er helt umulig å få parkeringsplass hvis man ikke er her lenge før klokken 08.00, sier han oppgitt.

SE BILDESERIE: Parkeringstabber i Tromsø

Hætta tar som regel buss til universitetet på grunn av de dårlige parkeringsmulighetene.

– Det er ikke nok plasser til alle studentene, det er åpenbart for alle og enhver. Jeg tar buss på grunn av de elendige parkeringsmulighetene, men i dag var jeg avhengig av å bruke bilen. Det har ført til at jeg har kjørt rundt i ring i en evighet, sier Hætta.

Han mener utvilsomt at parkeringsplassene kunne vært mye bedre planlagt, og flere i tallet.

Ingen bedring

Loso kan ikke love noen bedring av problemene i årene som kommer. Snarere tvert imot.

– Årsaken til problemene på parkeringsplassen vår er naturligvis at det er flere bilister enn vi har plass til. Systemet fungerer slik at alle studenter og ansatte ved universitetet har parkeringsrett, og vil derfor få utdelt et parkeringsbevis dersom de ber om det. I fremtiden vil det ikke bli færre studenter og ansatte, heller tvert imot, så å si at problemene vil bli borte med årene er drømmetenkning, sier Loso.

Gode råd

– Jeg er klar over at parkeringsplassene oppleves som trange og vanskelige, men noen ganger er parkeringsplassen med parkeringsavgift bedre, råder Loso.

Han påpeker også at snøen tar flere parkeringsplasser, i tillegg til at utbyggingsprosjekter fører til avstengte parkeringsplasser.

– Det er jo ikke helt heldig, men jeg vil oppfordre folk til å komme seg til universitetet på alternative måter. Vi har ei flott skiløype og en grei kollektivtrafikk. Flere sykler til UiT sommer som vinter, og det kan jo være et alternativ, sier Loso.

For Hætta, som ikke hadde annet valg enn å benytte bilen mandag formiddag, hjalp ikke Losos råd særlig mye.

– Jeg må bare kjøre på sykehuset og betale for å parkere der, for den avgiftsbelagte parkeringen her er også full. Å parkere på UNN er overhodet ikke optimalt, men forelesningen min begynner, så jeg har ikke noe valg, sier han.

FRUSTRERT: Oddbjørn Hætta er oppgitt og lei av å lete etter parkeringsplass. Han mener parkeringsforholdene ved UiT ikke er holdbare. Foto: Tom Benjaminsen