Diskusjonen om graderte karakterer ved medisinstudiene har kommet opp etter at Universitetet i Oslo nå har vedtatt å innføre graderte karakterer. Også i Bergen gis det graderte karakterer, mens Trondheim har samme praksis som Tromsø, med karakteren bestått og ikke bestått.

– Vi har kommet fram til at det er flere grunner for at graderte karakterer ikke er ønskelig på medisinutdanningen i Tromsø, sier Inger Njølstad, professor i Samfunnsmedisin og prodekan for utdanning medisin og odontologi.

For få turnuslegestillinger

Tidligere ble praksisplasser utdelt ved loddtrekning, men nå må studentene søke på plassen som ved en vanlig jobb. Det er i tillegg for få turnusplasser i forhold til studenter. Nå får i tillegg studentene konkurranse fra utlandet. Dette var et av hovedargumentene for vedtaket i Oslo. Njølstad mener dette blant annet fører til et dårligere studentmiljø.

– Vi mener det vil slå uheldig ut når studentene må konkurrere om de beste karakterene. Med ordningen som finnes i dag samarbeider de.

Til universitetets hjemmeside sier Njølstad at man må se på helheten, og ikke karakteren:

– Man kan se på hele CV-en. Har de vært i jobb eller har de sittet i noe utvalg? Det er ikke bare karakterer som avgjør om man er en god lege eller ikke.

Les også: Leger alene på jobb ved de fleste legevakter!

Etterlyser tilbakemelding

Njølstad erkjenner at studentene må få bedre tilbakemelding på det de gjør i løpet av studiet, og sier at noe er gjort for å bedre situasjonen.

– Vi har innført det som heter prøveeksamen, som er en trening for studentene. Vi har også innført en mentorordning, der to lærere følger en gruppe studenter gjennom studiene og har regelmessig kontakt med dem, sier Njølstad.

-Vi har også nedsatt et utvalg som skal se på eksamen og eksamensformene, så vi jobber med saken. Utvalget skal komme med sine konklusjoner i løpet av året.

Kvalitetssikring

Njølstad trekker også fram at dagens ordning er en kvalitetssikring av de uteksaminerte. I et gradert karaktersystem, fra A til F, er det kun karakteren F som er strykkarakter. Karakterene D og E gis ved eksamensprestasjoner der kandidaten viser henholdsvis en viss (D) og liten ? grad av vurderingsevne og selvstendighet.

– Nå får studentene sin autorisasjon som lege etter endt eksamen, noe man tidligere måtte gjennom turnusperioden for å få. Dermed var det mulig å stoppe de få som hadde sluppet gjennom eksamen, men som gjennom arbeid som turnuslege viste at de ikke var kvalifiserte til å arbeide selvstendig som lege. I denne type jobb må man vise at man er kvalifisert og kan ta selvstendige avgjørelser. Dermed er det viktig at de som uteksamineres hos oss har den nødvendige kompetansen sier Njølstad.

Trenger en begrunnelse

Njølstad sier at hvis fakultetet skal se på karakterspørsmålet igjen, må de ha veldig gode grunner.

– Vi må ha forskning som viser at det er viktig å ha graderte karakterer, som oppveier de ulempene som foreligger. Tiltak i helsevesenet skal være forskningsbasert, da må også utdanningen være det.