- Jeg var en gutt med store ambisjoner, og problemet mitt måtte ikke komme fram — da var jeg redd for at jeg ikke ville bli valgt som AUF-leder. Jeg ville oppnå noe, og klistret på meg et smil. Jeg var sikker på at det ikke kom til å gå hvis andre fikk vite om problemene mine, forteller Sigurd Jakola.

Trengte ny start

Først etter ett år, i januar i år, klarte han å åpne seg. Det valgte 18-åringen å gjøre på sin egen blogg. Lørdag fortalte han historien sin i VG.

"Gjennom årene brukte jeg å veie meg, gjerne to ganger om dagen. Andre året på videregående fikk jeg plutselig en ny rutine. Enten spiste jeg ikke noe i løpet av en hel skoledag, eller så spiste jeg kjempemasse, begynte å angre fordi jeg ikke ville bli feitere og kastet opp", skriver han.

Da hadde Jakola et halvt år tidligere flyttet bort fra hjembygda utenfor Vadsø og til Tromsø, der han i dag går 3. året på medier og kommunikasjon ved Breivang videregående skole.

- Tromsø har vært redningen for meg. Jeg trengte en ny start, med nye omgivelser og en ny hverdag. Ja, også bli kjent med meg selv på en ny måte. Hadde jeg ikke flyttet, tror jeg det hadde vært en mye tyngre historie, sier Jakola åpenhjertig.

Syk av sosiale medier

18-åringen forteller at han ble syk av å sammenligne seg med bilder av retusjerte kropper.

- Samfunnet er sterkt preget av sosiale medier som Instagram og Facebook. Det virker som det er en ny trend å ta bilder av seg selv i bar overkropp på trening og legge det ut på nettet. Jeg gikk rundt og sammenlignet meg med mennesker i reklamer og magasiner — de med muskelkropper og six-pack. Det eneste jeg tenkte på var at jeg ikke var bra nok, forklarer han.

Etter å ha blitt utfordret av psykolog, har han nå begrenset bruken av internett og sosiale medier.

- Jeg forsøker å holde meg opptatt med andre ting. Nå er jeg kvitt spiseproblemene, men jeg har fortsatt en jobb å gjøre for å forbedre selvbildet. Først nå forstår jeg hvor ille situasjonen egentlig har vært.

Siden han sto fram med spiseforstyrrelsene har 18-åringen fått mye støtte både fra venner, familie og ukjente i lignende situasjoner som har tatt kontakt med ham. Å gå offentlig ut med problemet sitt, angrer han ikke ett sekund på.

- Den eneste måten å bli kvitt tabubelagte temaer på, er å snakke om det offentlig.