I forrige uke var Hammervoll på sesjon del to i Harstad. Etter å ha scoret høyt på alle de fysiske og psykiske testene kom det som et sjokk da han ble stemplet som ikke tjenestedyktig. Årsaken er at han er allergisk mot enkelte nøtter.

-Jeg ser på militæret som både en plikt og en unik mulighet. Etter å ha scoret så godt på de forskjellige testene kunne jeg nesten velge og vrake i retninger jeg ville prøve meg på. At nøtteallergi skulle ta fra meg alle disse mulighetene hadde jeg aldri trodd, sier Hammervoll oppgitt.

Politidrøm

18-åringen har lenge drømt om å bli politi, og planla å bruke Forsvarets militærpolitiretning som springbrett for å komme inn på politihøgskolen.

– Man stiller lengre fram i køen på politihøgskolen dersom man har vært i Forsvaret. Det var absolutt min plan, og jeg var veldig motivert og interessert i Forsvaret. Dessverre ble muligheten fratatt meg på grunn av det jeg ser på som en bagatell, sier Hammervoll.

Fremtidsplanene ble dermed usikre, og 18-åringen vet ikke lengre hva han skal gjøre de kommende årene.

– Jeg, som de fleste andre, hadde peilet meg inn på minst et år i Forsvaret etter videregående skole. Da jeg faktisk har lyst, i motsetning til en del andre 18-åringer i landet, hadde jeg ikke lagt noen plan B. Jeg er godt trent og har sterk psyke, og det blir for dumt å måtte gi opp fremtidsplanene mine på grunn av allergi. Jeg kan jo la være å spise nøtter i militæret, på samme måte som jeg lar være å spise nøtter i hverdagen, sier han.

Les også: Vil redusere opptakskrav

Et handikap

Hammervoll har hatt nøtteallergi hele sitt liv, og er godt vant med å måtte sjekke matvarer for ingredienser. Han hadde aldri hørt at man stiller som ikke tjenestedyktig på grunn av allergi, og mener det var unødvendig å bli sendt på sesjon del to når Forsvaret alt var informert om nøtteallergien på del en.

– Da jeg fikk skjemaet hvor det sto «ikke tjenestedyktig» på grunn av allergi følte jeg at jeg hadde et enormt handikap. Forsvaret bruker så mye penger og ressurser på unge menn som ikke har noen interesse av å tjenestegjøre. Likevel kan de ikke bruke en tusenlapp eller to på å gi meg epler i stedet for nøtter. Det er absurd i mine ører, sier han.

Les også: Kvinner mobbes ut av Forsvaret

En normal praksis

Forsvaret er ekstra strenge når ungdommer med nøtteallergi vil inn i Forsvaret. Det forteller informasjonsrådgiver Trine Sylju Arntsen.

– Det er veldig vanskelig for Forsvaret å kunne garantere et kosthold uten nøtter. Nøtter sniker seg inn i svært mange matvarer, og når Forsvaret står ansvarlig for ungdommens helse og kosthold må vi være såpass strenge, sier Arntsen.

Les også: Forsvaret er lite populært blant kvinner

Har man andre allergier som laktose – eller glutenallergi, er sjansene større for en karriere i Forsvaret.

– Hvis man er intolerant mot gluten, men fortsatt kan leve på mat som inneholder gluten i et par dager, kan man tas opp hos oss. Nøtteallergi gir i de fleste tilfeller en svært alvorlig reaksjon, og det er derfor vi er strenge på dette punktet. Vi ønsker ikke å avskrive folk eller ødelegge for noen, men vi vil ikke utsette ungdom for omstendigheter som kan forverre helsen deres, sier Arntsen.

Hun understreker at Hammervoll kan klage på avgjørelsen.

– Dersom han føler seg feilbehandlet er det fult mulig å klage på avgjørelsen, sier Arntsen.

INFORMASJONSRÅDGIVER: Trine Sulju Arntsen. Foto: Amiee Kleiven, Forsvaret Foto: Amiee Kleiven, Forsvaret