Gjennom felles forsknings – og studieprogram skal studenter og forskere sammen fokusere på teknologiske, miljømessige og samfunnsmessige utfordringer knyttet til petroleumsaktivitet i Arktis. I tillegg til universitetene i Tromsø og Stavanger, er Norut, forskningsinstituttet IRIS i Stavanger og Akvaplan-niva med på laget.

-Stavanger har jo erfaring ved at vi har hatt oljebransjen hos oss i 40 år, men vi trenger flere sterke miljøer i Norge for å bli enda bedre, sier ordfører Christine Sagen Helgø (H) fra Stavanger.

Sammen med Tromsø-ordfører og partifelle Jens Johan Hjort, frontet hun det ferske samarbeidet under Arctic Frontiers konferansen i går.

-Vi har to gode universiteter som er gode på sine felt, og det å kunne trekke veksel på hverandres kunnskap for å finne de beste løsningene i Arktis, er kjempeviktig. Det er vi avhengig av, skal vi sikre en bærekraftig og sikker petroleumsaktivitet i disse følsomme områdene, sier Hjort.

Spisser kompetansen

RAmP ligger formelt under UiT og ledes fra Tromsø. Stig-Morten Knutsen leder partnerskapet, som i stor grad handler om å spisse og utvikle kompetanse.

-Vi skal utdanne de beste geologene, de beste ingeniørene og de beste samfunnsforskerne. Da må vi vurdere de utdanningsprogrammene vi har, og se på hvordan vi kan gjøre dem enda bedre, sier Knutsen.

RAmP skal være en leverandør av kompetente og dyktige medarbeidere til oljeindustrien. Dialogen med næringslivet og industrien skal være tett, og visjonen er å utvikle kompetanse på alle fagområder og aspekter ved petroleumsvirksomheten i Arktis.

– Å jobbe i nettverk slik vi her gjør, er en veldig moderne måte å samarbeide på. Dette er en internasjonal bransje — og vi konkurrerer med mange land om å finne de beste løsningene. Da er nødt til å samarbeide oss imellom, sier Ivan Burkow i Norut.

Industristøtte

RAmP skal ha rollen som koordinator, mens alle involverte løser sine oppgaver på arbeidsplassen.

– Mange forskere sitter i Tromsø, men mange sitter også ute i institusjonene. Så vil vi samles når det er naturlig, for å diskutere nye program, resultater og utfordringer, sier Knutsen.

Det nye petroleumssenteret i Tromsø vil bli en pilar i arbeidet, og er initiert av RAmP. Håpet er at flere skal se verdien av å bygge kompetanse i Nord-Norge, og bidra økonomisk.

– Fra fylkeskommunen har vi fått 17, 8 millioner kroner, som gir oss en god startkapital. Vi har forskningsprogram som er i gang, så ballen har allerede begynt å rulle. Men vi er avhengige av å få industrien med og vil prøve å få industristøtte for å komme videre, sier Knutsen.

SAMARBEID: Jens Johan Hjort og Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø sammen om Roald Amundsen Petroleum Research – et forsknings – og undervisningskonsortium for petroleumsvirksomhet i Arktis. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø SAMARBEID: Jens Johan Hjort og Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø sammen om Roald Amundsen Petroleum Research ? et forsknings – og undervisningskonsortium for petroleumsvirksomhet i Arktis. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø Foto: Tom Benjaminsen