Det er stor aktivitet i systua på Hålogaland Teater. Det skal strykes, sys og tilpasses. Lørdag 15. februar er det première på stykket «Amadeus», og de fem damene på systua har nok å henge fingrene i. 20 skuespillere skal kles tilbake i tid. Dagen iTromsø er på besøk er Rebekka Nystabakk på kostymeprøve.

- Det er veldig gøy å få så fine kostymer. Det forrige stykke jeg spilte i var «Æ ringe mine brødre». Da hadde jeg på meg skjorte, strømpebukse og dongerishorts. Det er noe annet å ta på seg en kjole som dette, sier hun.

Hun har rollen som sangerinnen Katharina Cavalieri. Kostymeansvarlig Eva Hodnefjell strammer korsettet og Nystabakk endrer holdning fra å være avslappet, til å bli helt rett i ryggen.

- Det gjør noe med en å få på seg et korsett. Karakteren kommer på plass med en gang. Man får en annen holdning, forklarer hun.

Autentiske kostymer

Stykket tar for seg sjalusien hoffkomponisten Antonio Salieri hadde ovenfor en av tidenes mest kjente komponist, Wolfgang Amadeus Mozart. For å få det rette preget på kostymene, reiste kostymedesigner Anette Werenskiold til Wien og besøkte Mozart sitt hjem.

- Det er en glede å jobbe med kostymer som dette. Jeg har etterstrebet å få de så autentisk som mulig. Derfor har jeg kjøpt mye av stoffene i London. Blant annet har jeg funnet et stoff med et autentisk mønster fra 1780, forteller Werenskiold.

Det er en stor jobb for systua å få alle kostymene ferdigsydd.

- Det er ikke så ofte en setter opp stykker som dette, så det er lite å hente på kostymelageret, sier kostymeansvarlig Hodnefjell.

- Morsom produksjon

«Amadeus» er en hyllest til komponisten, og en historie fylt av sjalusi, intriger, maktkamp, lidenskap og kjærlighet. Ivar Tindberg har regi og alt er i rute til premièren. Også på systua.

- Alle kostymene er ferdig sydd. Nå er det all pynten som skal monteres på, og så skal de tilpasses alle skuespillerne. Dette er en veldig morsom produksjon for oss å jobbe med, så flyten er veldig bra, sier Hodnefjell.

TILPASSER: Kostymeansvarlig Eva Hodnefjell danderer kjolen på skuespiller Rebekka Nystabakk. Foto: Ronald Johansen
STRAMMER TIL: Kostymeansvarlig Eva Hodnefjell strammer korsettet på skuespiller Rebekka Nystabakk. Kostymedesigner Anette Werenskiold står klar med en "rumpepute" som skal gi kjolen den rette fasongen. Foto: Ronald Johansen