Det fremgår av forslaget til lokale retningslinjer for elevpermisjoner, som mandag ble sendt ut på høring.

Av forslaget fremgår det at skolene i Tromsø normalt ikke skal innvilge elevene permisjon til ferie. De skal heller ikke normalt innvilge permisjoner i mer enn ti dager per skoleår.

En undersøkelse blant Tromsøs grunnskoler i fjor vår viser at skolene totalt mottok drøyt 1.500 søknader om permisjoner i skoleåret 2012-13.

Kun 40 av søknadene ble avslått.

SJEKK ELEVPERMISJONENE VED DIN SKOLE HER.

I undersøkelsen opplyser nesten alle rektorene at de anser dagens regelverk som problematisk. De etterlyser derfor egne kommunale retningslinjer som kan hjelpe til i vurderingen av permisjonssøknadene og som kan sikre likebehandling mellom skolene.

”Normalt”

– 20 prosent av elevene har minst én permisjon i løpet av skoleåret, altså fri utenom de ordinære fri- og feriedagene. Det synes jeg er mye, sier byråd for utdanning, Anna Amdal Fyhn (H).

Lovverket åpner for at elever kan innvilges permisjon i inntil ti skoledager. Men det fremgår ikke hvor mange ganger slike permisjoner kan innvilges i løpet at ett skoleår.

– Med forslaget til nye retningslinjer ønsker vi å legge til rette for mer likebehandling på skolene og samtidig gi foreldrene et mer forutsigbart regelverk å forholde seg til, sier Fyhn.

Oslo og Bergen innførte i fjor en øvre begrensning på ti fridager per skoleår.

– Vi har lagt oss på en linje der vi sier det ”normalt” ikke skal gis permisjoner utover ti dager. Men rektorene må vurdere dette opp mot elevens permisjonshistorikk, undervisningsopplegget på skolen og elevens læringsutbytte, sier Fyhn.

LES FORSLAGET FRA BYRÅDET HER!

Hun opplyser at det samme gjelder for ferier – som ”normalt” ikke skal innvilges, men må vurderes opp mot de samme kriteriene.

Ingen sanksjoner

– Rektorene må gjøre en samlet vurdering, sier byråden for utdanning.

Undersøkelsen blant tromsøskolene viser at 63 elever hadde mer enn én permisjon og at 104 elever hadde permisjon mer enn 10 skoledager i løpet av skoleåret.

– Jeg tror lærerne opplever at de mange elevpermisjonene byr på ekstraarbeid for dem – fordi foreldrene forventer et eget læringsopplegg i permisjonstiden, sier byråden.

Hun vedgår at det ikke finnes noen sanksjoner overfor foreldre som velger å reise bort med barna sine til tross for et permisjonsavslag fra rektor.

– Men det kan i enkelte tilfeller føres som en merknad på vitnemålet, sier byråd Anna Amdahl Fyhn.

Byrådet har som mål å innføre de nye retningslinjene fra og med neste skoleår.