- Jeg mener det er direkte politisk usmakelig at varaordfører Anni Skogman skal lede utvalget, sa Olsen fra kommunestyrets talerstol.

Han reagerte på det han mente var historisk dribling.

- Da kampen mot apartheid var hardest så var det de to partiene som nå skal lede utvalget som var de hardeste motstanderne av anti-apartheidkampen og boikotten av Sør-Afrika, sa Olsen.

Olsen møtte kraftig motbør fra blant andre Rolleiv Lind (Høyre).

- Jeg tar sterk avstand fra hans uttalelser. Jeg ber om at han tar tilbake uttalelsene han kom med fra talerstolen, sa han.

Det gjorde imidlertid ikke Olsen.

Sto inne for uttalelsene

- Jeg står inne for det jeg har sagt. Dette er en viktig og aktuell politisk sak, og det er viktig hvem som sitter i utvalget, sier han.

Isteden ønsket både Olsen og den øvrige opposisjonen at SVs Gunhild Johansen skulle fortsette som leder. Johansen satt i den forrige arbeidsgruppen sammen med initiativtaker Ole D. Mjøs.

- Gunhild Johansen har den kompetansen som kreves, og hun vil kunne videreføre arbeidet på en god måte, sa blant andre Tove Marie Myklevold fra Arbeiderpartiet.

Ordførere Jens Johan Hjort prøvde å roe motsetningene.

- Dette er en sak som vi absolutt ikke ønsker å politisere, og vi har vært enige om at vi ønsker å markere Mandelas arbeid, sa han.

Og fortsatte.

Vil ikke politisere

- Den eneste som har ønsket å gjøre dette til noe til politisk er en representant fra Vigrid — noe vi ikke har noe til overs for.

Tidligere ordfører Erlend Rian (Høyre) gikk også på talerstolen.

- Det ville være en skjebnes ironi om en sak om Mandela ville ende i en krangel. Det ville også være i direkte konflikt med Ole D. Mjøs ånd om saken tok en annen retning enn noe som dreier seg om raushet, sa han.

Han mente videre at en statue over Mandela er et signal til resten av verden.

- Det vil være en glimrende sak å vise at vi er samlet i Tromsø. Derfor synes jeg at vi glemmer denne diskusjonen raskest mulig?

SKAPTE KRANGEL: Nelson Mandela selv er uskyldig, men han skapte like fullt splid i kommunestyret i Tromsø — om hvem som skulle lede gruppa som skal reise statue av ham. Foto: nn