Kreftforeningen arrangerte onsdag kveld «Treffpunkt» i Tromsø for aller først gang i sine lokaler i Grønnegata. Her kan barn mellom 6 og 16 år, som enten har alvorlig syke i nærmeste familie eller har opplevd død i nære relasjoner, møtes for å tilbringe tid med andre barn som er i deres situasjon.

– Det er gøy og fint å være her fordi det kan man muntre oss litt opp, sier Ingeborg Brudeskar (5) som besøkte «Treffpunkt» sammen med søsteren Margrete (10).

De har begge opplevd sykdom i nær familie.

Fint å snakke om

Under det første møtet dreide det seg først og fremst om å bli kjent med hverandre og skape trygghet blant de fem i gruppa. Da sto blant annet laging av skilt og spising på programmet.

– Jeg synes det er en ok plass å snakke om hvordan man har det, sier Erika-Lovise Ottarsen (13).

– Det er fint å snakke med noen andre som vet hvordan man har det, sier Ingeborg.

Men selv om det lå et alvorlig tema til grunn, var det mye latter og smil under samlingen.

Håper på flere

Rådgiver Rita Thomassen i Kreftforeningen står som arrangør av «Treffpunkt». Hun mener at det er viktig for barn å møte andre likesinnede i samme situasjon.

– Alle barn reagerer forskjellig når det oppstår alvorlig sykdom, som for eksempel kreft, i familien. Mange blir redd for at foreldrene skal dø, men også at de selv skal det. I tillegg er det mange som får en adferdsendring. Sinne, skyldfølelse, dårlig samvittighet og isolasjon er blant de vanlige reaksjonene man får som barn, sier Thomassen.

Selv om det kun var fem oppmøtte denne gang, er det plass til langt flere når det skal arrangeres igjen om to uker.

– Vi har plass til 20 her, så vi håper jo at flere vil komme. Det er nok en terskel for folk for å ta i bruk et slikt tilbud, men det er viktig å ha åpenhet rundt dette temaet slik at barna får en mulighet til å snakke om det, sier Thomassen.