Alt tyder på at Tromsø kommune — mot sin vilje — må si nei til Marit Bockelies ønske om å utstyre tårnet på byens brannstasjon med en rød hane i mosaikk. Arkitektfirmaet som har tegnet brannstasjonen, synes nemlig det er en svært dårlig idé. Etter alt å dømme vil firmaet sette foten ned for prosjektet.

En mosaikk vil føre til at bygget taper seg, hevder arkitektfirmaet som mener at tårnet og brannstasjonen er en skulptur i seg selv.

Les også: Vil gi byen en gigantisk hane

Marit Bockelie har i alle år hatt lyst til å lage en mosaikk som virkelig skinner i det offentlige rom i hennes hjemby. Hun er utvilsomt en av landets fremste mosaikkunstnere — om ikke den fremste. Sist sommer fikk byen glede av en mosaikk hun og Kine Hellebust har laget og som er montert på sørveggen på Torgsenteret. Den har utvilsomt vært med på å pynte opp både Torgsenteret og sentrum for øvrig.

Det er dyrt å lage slike store mosaikker. Tromsø kommune har i alle år vært positivt innstilt til at Marit Bockelie får lage en skikkelig mosaikk som blir en del av Tromsø by. Men mangel på penger har gjort at kommunen aldri har tatt seg råd til å investere i et slikt prosjekt.

Les også: Brenner et blått lys for rød hane

Marit Bockelie på sin side er en driftig dame, og denne gang har hun hjulpet kommunen med den økonomiske siden av saken. Hun har på egen hånd skaffet til veie en sponsor som spytter i 500.000 kroner til en ti meter høy mosaikk av den røde hane på tårnet til brannstasjonen. Noe som har skapt positive vibrasjoner på byrådslederens kontor. Byrådslederen ser gjerne at Bockelie får realisert ideen som også brannsjefen har tatt meget vel imot.

Men all optimisme i forhold til å få utsmykket det store betongtårnet på brannstasjonen, har arkitektfirmaet snudd til pessimisme.

Arkitekten vil nemlig ikke ha noen rød hane i mosaikk. Det vil ødelegge det kunstverket som selve arkitekturen av brannstasjonen er. Dermed er vi i den situasjonen at to kunstnere med hver sine interesser står i skarp kontrast til hverandre.

Ut fra et arkitektsynspunkt er det selvsagt mulig å forstå at en rød hane i mosaikk er uønsket på bygget. Arkitekten har valgt en grå betongvegg som sitt kunstneriske uttrykk på tårnet. Men sett fra et folkelig synspunkt er det vanskelig å forstå at et fargerikt kunstverk på en høy, grå betongvegg skal ødelegge det visuelle uttrykket av brannstasjonen.

Vi er redd arkitekten vinner fram med sitt syn. Det skal nemlig ekstremt mye til for å «overkjøre» arkitektfirmaets synspunkt i saken. Men samtidig vil det være utrolig synd. Med all respekt for arkitektens grå betongvegg, vil en ti meter høy mosaikk som illustrerer den røde hane være med på å fremheve brannstasjonen, dens arkitektur og øke byggets attraksjon. Det er derfor å håpe at Tromsø kommune, Marit Bockelie og arkitektfirmaet setter seg ned og sammen finner en løsning som alle parter kan leve med.

Les også: Marit Bockelies mange ansikter