I februar i fjor startet «Børsklubben» opp ved Universitetet i Tromsø. Her samles 50 medlemmer annenhver uke og diskutere børs og finans, i tillegg til at de får innspill fra diverse foredragsholdere. Av de 50 medlemmene som går på tvers av forskjellige studieretninger er det kun 11 jenter. Det synes studentene Mari Lind Aronsen, Cathrine Bell og Ingrid Johansen ved økonomi og ledelse var for få og arrangerte derfor torsdag kveld «kvinner og børs-aften» på UiT.

– Det er ingen hemmelighet at børsmeglerbransjen er veldig mannsdominert. Slik er det dessverre her hos oss også. Derfor ville rekruttere flere jenter og holdt derfor denne kvelden for at de kanskje skulle få mersmak for feltet og melde seg inn i klubben, sier Cathrine Bell.

Ujevn fordeling

Kim Farago fra DNB Markets kom fra Oslo for å fortelle om kvinnens fordeler på børsen, i tillegg til et kort 1-2-3 kurs i børs– og aksjeinvestering. 20 kvinner hadde møtt opp til arrangementet.

– Vi hadde allerede fylt opp «aftenen» før jul, så det er tydelig at det er mange jenter som er interesserte, så gjenstår det å se om de melder seg inn i klubben, sier Aronsen.

Klubben samarbeider tett med DNB markets og har sammen diskutert flere at det nok er flere årsaker til den ujevne kjønnsfordelingen i denne yrkesgruppen.

– Jenter har vel kanskje litt vanskeligere for å takle nederlag enn det gutter har. Dersom de taper penger for noen, som kan skje i dette yrket vil de kanskje ta det veldig personlig, sier Johansen.

«Flink pike»

Andre årsaker ifølge disse tre studentene kan være at jenter er litt for «flink pike», reddere og kanskje litt mer opptatt av det langsiktige enn det som skjer «her og nå» i tillegg til at også barn og familie er like viktig som jobben.

– Men det er selvfølgelig også fordeler med kvinner i en slik bransje. Vi er på mange måter kanskje tryggere og enda flinkere til å tenke på langsiktige investeringer, sier Bell.

Likevel tror jentene at det er i ferd med å skje en endring.

– Vi har mange verdier i våre egenskaper, men flere av oss bør helt klart bli flinkere til å legge bort det «flink pikesyndromet» og tørre litt mer, sier Johansen.

Fungerer mer som rådgivere

Men på tross av det store engasjementet for å rekruttere flere kvinner inn i «Børsklubben» er ingen av disse tre jentene sikre på om det er børsmeglere de har lyst til å bli.

– Nei, det er jeg litt usikker på om jeg har lyst til. Jeg tror børsmeglere i dag fungerer først og fremst som rådgivere ettersom «alt» nå er mulig å få informasjon om via internett. Jeg synes det er et interessant felt, men om det jeg vil jobbe med vet jeg ikke.