FRYKTER ULYKKER: Ivar Haugen i Tromsø Safari frykter ulykker på steder der nordlysturistene oppholder seg. Mange parkerer vilt og står midt på veiene. Selv betaler han for turistenes sikkerhet — med egne p-plasser
            (Foto: John Strandmo)

FRYKTER ULYKKER: Ivar Haugen i Tromsø Safari frykter ulykker på steder der nordlysturistene oppholder seg. Mange parkerer vilt og står midt på veiene. Selv betaler han for turistenes sikkerhet — med egne p-plasserFoto: John Strandmo

Folk parkerer vilt – frykter ulykker

Økningen i antall nordlysturister er eksplosiv. Det har skapt villvest-tilstander og farlige situasjoner på utfartsstedene.
Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

Ivar Haugen i Tromsø Safari AS har fraktet turister i hopetall i 11 år. I den forbindelse har han gjort avtaler med grunneiere i tre kommuner — personer som tilrettelegger for parkering og andre fasiliteter. Årlig betaler selskapet flere hundre tusen kroner for å ha trygge forhold.

LES OGSÅ: Vurderer parkering til sjøs!

Opplever mye

– Ikke alle opererer i ordnede former til beste for nordlysturistene. Daglig opplever vi biler, busser og leiebiler henslengt på veiene. Derfor er det bare et tidsspørsmål før en ulykke inntreffer — noe som vil skade næringen, mener Haugen.

SE BILDESERIE: De verste parkeringstabbene i Tromsø!

iTromsø kjenner til at det i fjor ble det gjort forsøk på å få kommunen til å brøyte parkeringsplasser for transportørene. Utspillet ble avvist med begrunnelse i at aktørene selv måtte sørge for trygge omgivelser for nordlysturistene.

Støtter

– Jeg støtter kommunen — og for så vidt også veivesenet — i det. Det er vi som næring som skaper verdiene og da bør vi også sørge for sikkerheten, sier Ivar Haugen som mener at skattebetalernes penger kan brukes til andre formål.

– En ting er at kommunen legger til rette for parkering for skientusiastene. Men vi kan ikke forlange det samme.

I mangelen på oppstillingsplasser opplever eieren av Tromsø Safari at turistene parkerer vilt, uhemmet og ulovlig.

– De dukker opp på bakketopper, rundt svinger og i oppkjørselen til lokalbefolkningen. Dette gjelder spesielt utlendinger som tror de er i villmarken og kan gjøre hva de vil.

Dukker opp

Haugen trekker også fram dårlige kontroller fra veimyndighetenes side:

– Onsdag kveld opplevde vi at veivesenet kontrollerte at aktørene hadde løyve for å drive transport. Ikke alle hadde papirene i orden. Slike kontroller må komme hyppigere.

Tromsø Safari AS hadde sitt første hele driftsår i 2012. I fjor passerte omsetningen 4 millioner kroner — etter å ha håndtert 3.500 nordlysturister. Det totale antallet i fjor var 60.000.

Økt turisme gir økt fare

Trond Øverås i Visit Tromsø AS er kjent med sikkerhetsproblematikken.

Han tror at den enorme veksten i antall tilreisende er årsaken.   

- De aktørene som frakter nordlysturister er tildelt oppgaven etter gjeldende lover og regler. De vet hva som skal til og bør etterstrebe og følge våre krav.  

- Når det ikke skjer, oppstår faren for at ulykker kan inntreffe. Det må hver enkelt sørge for ikke skjer. Vi har ingen mulighet til å sjekke at alt foregår i kontrollerte former, sier Øverås.  

Ifølge reiselivssjefen hadde Visit Tromsø sin informasjonsavdeling 10.500 personer innom i julemåneden. Det er en økning på 35 prosent i forhold til året før.  

-Vi jobber aktivt for å bevare kvaliteten. Det er viktig og vi har mye å gå på før alt er på plass, erkjenner Øverås.
 

Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø: