Med basis i en undersøkelse fra 2010 konkluderes det med at vi i gjennomsnitt kaster 51,1 kilo i året.

Da snakker vi om mat som kunne og burde vært spist hvis den hadde blitt ordentlig tatt vare på.

Tallene tar kun for seg matsvinn fra husholdningene.

Et delt ansvar

Leder for miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender Nord, Svein Gunnar Karlstrøm, mener vi nå må jobbe for å kaste mindre.

– Det er en utfordring vi er nødt til å møte, konstaterer han.

Ifølge Karlstrøm er det ikke bare opp til hver enkelt av oss å redusere matsvinnet. En del av ansvaret ligger også hos dagligvarebutikkene.

– I dag er det sånn at butikkene ofte kjører kampanjer der man betaler for to varer og får tre. Da ender man opp med å kjøpe mer enn man trenger, sier han.

Han roser blant annet Kiwi for sin kampanje «kjøp én, betal for én». En kampanje de kjører nettopp for å redusere kastingen av matvarer, da etter et initiativ fra Framtiden i våre hender.

– Butikkene kunne også blitt flinkere til å merke hvilke varer som holder på å gå ut på dato, og eventuelt halvert prisen på disse, sier han.

Tidsklemma

Det er likevel ikke bare butikkene som kan ta grep. Karlstrøm viser til at mange i dag har en svært travel hverdag.

– Det blir kanskje ikke tid til planlegging. Man vil heller ha det enklest mulig, forklarer han.

Enklest mulig kan dog fort bli dyrt.

– De matvarene vi kaster årlig utgjør nærmere 22.000 kroner. Med andre ord en god ferietur, tilføyer markeds – og administrasjonssjef i Framtiden i våre hender, Andreas Loe.

Både Karlstrøm og Loe tror dagligvarekjedene, matvareindustrien og forbrukerne selv ønsker å redusere svinnet.

– Det er jo noe alle i siste instans taper på, bemerker førstnevnte.

MATSVINN: Leder i Framtiden i våre hender Nord, Svein Gunnar Karlstrøm, illustrerer mengden godt spiselig mat vi kaster i løpet av et år. På benken foran ham ligger det 46 kilo matvarer. Foto: Tor Farstad