Konfliktens kjerne ligger i den privateide havnen Risavika i Stavanger. Havneeierne nekter å undertegne en tariffavtale som gir havnearbeiderne fortrinnsrett til losse – og lastearbeidet ved havna.

Støttemarkeringen, arrangert av LO i Tromsø og Tromsø havne – og transportarbeiderforening, ble avholdt i lys av denne konflikten. Havnearbeiderne i Tromsø har vært i sympatistreik siden 7. desember i fjor.

– Det vi gjør i dag er rett og slett å markere vår støtte til havnearbeiderne. Havnearbeiderne i Risavika blir nektet tariffavtale, og vi står støtt bak dem. Det viser vi også i dag, når folk fra hele landet samler seg i kampen, sier Lars Johnsen, første nestleder i Norsk Transportarbeiderforbund.

Sammen i kampen

Ronny Johansen, leder i LO i Tromsø, er godt fornøyd med oppmøtet på Stortorget.

Les også: - NHO oppfordrer til streikebryteri

– Det er folk her fra Rogaland, Stavanger, Bergen, Oslo? Ja, jeg har ikke helt tellingen for å være ærlig. Det er fantastisk å se at organisasjonene står sammen for å kjempe kampen havnearbeiderne nå står midt i. Vi mobiliserer fordi dette er prinsipielt viktig å fremme, sier Johansen.

Han understreker at tariffkampen bør være viktig for alle.

– Det er retten til fremtidig arbeid vi snakker om her. Dersom vi taper denne kampen i Risavika, hvem er da neste yrkesgruppe ut, spør han, og får støtte fra Svein Åge Samuelsen, leder i LO i Trondheim.

Les også: NTF hevder havnestreik kan vare i årevis

Langveisfra

Anders Wennevold i Oslo losse – og lastekontor — Oslo bryggearbeideres forening, er en av dem som har kommet langveisfra for å markere sin støtte.

– Vi kjemper faktisk en stor kamp for hele Norge, Europa og sjøfolket over hele verden. Det vi ser at eierne av Risavika havn bedriver er intet annet enn sosial dumping. Det finner vi oss ikke i, sier Wennevold, og får støtte fra Mats Albinsson fra Hammerfest Losse – og lastekontor.

– Det kjøret havnearbeidere utsettes for ser vi bare i stater vi vanligvis ikke vil sammenligne oss med. Det er sykt, sier Albinsson.

Geir Ingebrigtsen, leder i Tromsø havne – og transportarbeiderforening, var klar i sin tale da han holdt sin appell i formiddag.

– Dette er kampen for fremtiden, og denne kampen skal vi vinne. Konsekvensen av å tape denne kampen i Risavika er at det får følger for alle havnearbeidere i hele landet. Hvorfor skal andre havneeiere ønske å skrive under på tariffavtalen dersom enkelte slipper unna, sier han.

Les også: - De har ikke monopol

FORBANNET: Geir Ingebrigtsen, leder i Tromsø havne – og transportarbeiderforening, er klar for en lang kamp for tariffavtaler. Foto: RENATE PETTERSEN
MANGE OPPMØTTE: Havne – og lossearbeidere fra hele landet møtte opp på Stortorget i formiddag. Foto: RENATE PETTERSEN
FRA OSLO: Anders Wennevold i Oslo Losse og lastekontor, kommer langveisfra for å markere sitt ståsted. Foto: RENATE PETTERSEN