Fylkesrådet skal nå vurdere å innføre markedspris i forbindelse med utleie av fylkeskommune boliger. I dag har fylket totalt 157 leiligheter til utleie, med 117 av leilighetene i Tromsø. Ved en justering opp til markedsprisen betyr det at husleien fordobles for leietakerne, sammenlignet dagens pris.

– Leieprisene på de fylkeskommunale enheten vi har, har i flere år vært betraktet som svært lave i forhold til markedsprisen. Vi er av den oppfatningen av at boligtilbudet ikke skal bli sett på som «skjult lønn» for ansatte, og vil derfor at den skal gjenspeile det generelle prisnivået i markedet, forteller Ivar B. Prestbakmo, fungerende fylkesrådsleder.

– Ikke over natten

Utleieboligene er i dag i hovedsak brukt som et virkemiddel for rekruttering av ny arbeidskraft, eller som et tilbud til ansatte i området hvor boligmarkedet er trangt. Boligene i Tromsø er fordelt i kategorier, der leietakere innen tannhelse, utdanning og administrasjon i fylkeskommunen opptar mesteparten av boenhetene.

– Det blir riktig å si at prisene kan bli doblet, men det vil ikke skje over natten. Dette er noe som blir gjort over en treårsperiode, det i all hovedsak i forhold til de ulike leieavtalene som foreligger, sier Prestbakmo, som presiserer at økningen ikke kan skje førhver enkelt kontrakt med leietaker tillater prisøkningen.

Ifølge fylkesrådets saksdokumenter innebærer prisøkningen en årlig inntektsøkning på cirka fem millioner kroner etter tre år.

Sparetiltak

Slik prisene er i dag koster en toroms leilighet på Håpet, utleid i regi av fylkeskommunen, 1104 kroner per kvadratmeter i året. Til sammenligning mener byrådet at en tilsvarende utleieenhet i samme område, med samme standard ligger på 2250 kroner per kvadratmeter i året.

Et annet regnestykke gjort fra området rundt Stakkevollan, viser en husleieøkning på rundt 1700 kroner per kvadratmeter i året, noe som er over dobbel pris sammenlignet med dagens takst.

Ikke subsidiere

– Det er forståelig at leietakerne ikke ønsker en slik drastisk økning, men fylkeskommunen, sett i lyset av den økonomiske situasjonen, kan ikke subsidiere boliger ved lav leiepris, sier Prestbakmo, som også bekrefter at økningen blir en del av fylkets sparetiltak.

I dag har 69 av leietakerne en kontrakt som strekker seg inntil tre år, mens 41 leietakere har leid enheten i over en treårsperiode. Sistnevnte fikk fra 1.januar i år en leieprisøkning på linje med markedspris, og vil derfor ikke bli nevneverdig påvirket av prisøkningen.

Ivar B Prestbakmo Foto: Marius Hansen