Nå lover Justis – og beredskapsdepartementet (JBD) at forholdene skal bedres — selv om de ikke kan love når.

- Vi er klar over utfordringen med bemanningen i fengslene. Dette henger blant annet sammen med det høye belegget vi har i fengslene, sier Vidar Brein-Karlsen (Frp), statssekretær i JBD.

Ifølge ham er ikke situasjonen i Tromsø verre enn andre steder i landet.

Like ille andre steder

- Når det gjelder forholdene i Tromsø har jeg fått opplyst at ressurssituasjonen ikke er dårligere enn for de øvrige fengslene i regionen, sier Brein-Karlsen.

Det er omstillinger i kriminalomsorgen som har ført til at enkelte fengsler har havnet litt på felgene driftsøkonomisk.

- De har vært i en stor omstilling, og trenger fortsatt tid til å stabilisere driften på best mulig måte. Når fengselet er i balanse, vil forhåpentligvis den løpende driften kunne gi noe mer handlingsrom, sier statssekretæren.

Stortingsrepresentant for Frp, Øyvind Korsberg, sa tidligere til iTromsø at det ikke var rom for en økt satsing på kriminalomsorgen i forrige statsbudsjett — men lovet at det vil komme penger i neste korsvei.

Vil utvide kapasiteten

- Nå skal budsjettet revideres, og vi har også et nytt budsjett for 2015. Denne saken er kanskje mer viktig nå enn for et år siden, sa han til iTromsø.

Statssekretær Brein-Karlsen er inne på samme spor — selv om han ikke ønsker å tidfeste når det kommer mer penger for å bøte på problemene.

- Vi jobber derfor med å utvide kapasiteten i kriminalomsorgen slik at belegget kan reduseres. Det er foreslått og iverksatt flere tiltak for å utvide kapasiteten, sier han.

Blant tiltakene nevner han opprettelse av flere fengselsplasser, flere overføringer til soning ved behandlingsinstitusjon.

Ledelsen i departementet vil også besøke Tromsø fengsel for å ta forholdene i nærmere øyesyn, ifølge Brein-Karlsen.

- Statsråden stiller seg positiv til besøk i Tromsø fengsel, og vil prioritere det neste gang han er i byen, sier han.

VIL UTVIDE: Regjeringen vil skaffe til veie flere soningsplasser i norske fengsler, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp). Foto: Justis- og beredskapsdepartementet
VIL LØSE BESØKSPROBLEMENE: Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justis – og beredskapsdepartementet er kjent med forholdene i Tromsø fengsel, og lover at disse skal utbedres. Foto: Departementet Foto: Justis – og beredskapsdepartementet
STENGT FOR BESØK: Personalmangel og trange økonomiske rammer gjør at Tromsø fengsel er stengt for besøk til de innsatte i helgene. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen