Tromsøregissøren har høstet heder og ære for TV-produksjonene «På tur med Lars Monsen», «Snøballkrigen» og dokumentarfilmen «Hussains kjøttbutikk». I neste måned er det première på hans nye dokumentarfilm "En prest og en plage", om den omstridte abortmotstanderen Børre Knudsen.

Nå nektes imidlertid Kjæreng å reklamere for filmen på Facebook. Det er den kristne avisa Dagen som omtaler saken torsdag. Til avisa sier Kjæreng:

– Jeg kan ikke noe om reglementet deres, men det er overraskende at dette blir sensurert.

Kjæreng har ingen forståelse for at det skal være anstøtelig for eksempel med bilder — ikke film — av en mann som står og skriker, i dette tilfellet Børre Knudsen i aksjon under det han kalte «et nødvendig gateteater», skriver Dagen.

– Det er rart dette skal være grunnlag for sensur, sier regissøren fra Tromsø, ikke langt fra Balsfjord der Knudsen var prest til han ble avskjediget i 1983, skriver avisa.

Dagen viser også til Bergens Tidende som skriver at verken Kjæreng eller filmdistributøren Tour de Force fått noen nærmere forklaring på reklameavslaget på Facebook. I begrunnelsen vises det imidlertid til at annonsen bryter med Facebooks retningslinjer for annonsering der det blant annet heter at språket ”ikke skal være støtende, vulgært, truende eller generere en høy andel negative tilbakemeldinger.”

Filmen «En prest og en plage» er støttet av Fritt Ord, Norsk Filminstitutt, Nordnorsk Filmsenter, NRK, Fond for lyd og bilde og Viken Filmsenter. Indremisjonsforbundet har gitt 100.000 kroner til distribusjon av filmen for at den kan vises på kino.

På produksjonsselskapet f(x) produksjoner AS sin hjemmeside omtales filmprosjketet på følgende måte:

"I over ett år har regissør Fridtjof Kjæreng fulgt ekteparet som bor i en hytte i Balsfjord i Troms. Børre Knudsen er tidvis sterkt plaget av Parkinsons sykdom. Gjennom ekteparets dagligliv og tanker føres vi tilbake til fortiden og deres kamp for de kristne verdier. Gjennom arkivfilm opplever vi Børres kamp for det ufødte liv samt fremveksten av det moderne Norge. Filmen følger ekteparets kamp med å forsone seg med fortiden og den smerten abortkampen har påført dem og barna."

FILMSKAPER: Filmregissør Fridtjof Kjæreng har laget dokumentarfilmen "En prest og en plage", om den omstridte tidligere presten Børre Knudsen. Foto: Fridtjof Kjæreng/f(x) produksjoner Foto: f(x) produksjoner