I går åpnet olje – og energiminister Tord Lien (Frp) det nye forsknings – og kompetansesenteret Research Centre for Arctic Petroleum Exploration (ARCEx).

Jeg har store forventninger til dette forskningssenteret. Samhandling mellom næringen og akademia er veldig viktig og vil bli stadig mer viktig i fremtiden. Arktis er et viktig område å få oversikt over, sier Lien til iTromsø.

ARCEx er tilknyttet Institutt for geologi ved Universitetet i Tromsø, og har en rekke samarbeidspartnere både i inn – og utland.

Sårbart område

Forskningssenteret har som mål å bygge opp et forskningsmiljø av høy kvalitet som er relevant for oljenæringa i nord og arktiske strøk. Intensjonen er å legge til rette for en forsvarlig utnytting av petroleumsressursene, blant annet gjennom økt kunnskap.

Samtidig som man leter etter ressurser i nord er det viktig å ha en økosystemforståelse. Områdene i Arktis er ekstremt sårbare. Vi skal derfor gjøre grundige økosystemanalyser i områdene der det er ressurser, sier leder Karin Andreassen ved ARCEx.

– Vet for lite

Det var Norges forskningsråd som etterlyste mer kompetanse på området.

Vi vet altfor lite om geologien i arktiske farvann. Derfor er det viktig å utdanne flere med kompetanse på dette feltet. Vi er allerede i gang med bachelor – og masterutdannelse, sier Andreassen.

Ordfører Jens Johan Hjort (H) mener det nye senteret er et fantastisk eventyr.

– Åpningen av dette forskningssenteret er et håndfast steg fra «ordområdet» til nordområdet. Vi har nå en mulighet til å ta en lederrolle i verden når det gjelder Arktis, sier Hjort.