Bymarka: Selv om det var regntungt og såpeglatt, fikk alle barna i Bymarka barnehage seg en liten luftetur utenfor portene fredag formiddag. Det var nemlig duket for åpning av Tromsøs første sykkelskur ved en barnehage.

- Dette er et eksempel for etterfølgelse til andre barnehager. Får vi bare noen flere foreldre til å bruke sykkel når de leverer ungene, så er det kjempebra, sier Gjert Henrik Vedeler som er rådgiver i Sykkelbyen Tromsø.

Skal opp ti prosent

Målet er at bruken av sykkel skal opp med hele 10% fra det nivået det er på nå. Da må det flere sykkelskur opp slik at foreldre kan sette fra seg sykkelvogner i skur til de kommer tilbake fra jobb igjen.

- Det er veldig fint, og jeg ser at mange andre allerede sykler, men at de kanskje hadde litt problemer med å parkere her, sier ansatt ved barnehagen, Fulya Cavusoglu.

Hun sykler til jobb hver dag, uansett vær. Nå ser hun frem til å slippe å måke frem sykkelen, eller å tørke bort regn fra setet.

Knutepunkt i byen

- Jeg sykler 25 min hver vei, og det er en fin start på dagen. Derfor mener jeg flere bør gjøre dette. Da slipper man jo trening hver dag, for den får du når du er hjemme og er klar for å lage middag.

Og det er ikke bare de voksne som skal nyte godt av skuret. Også barn som er gammel nok til å sykle kan benytte det til og fra barnehagen.

- Vi er såpass nært sentrum at vi kaller oss for et knutepunkt i byen. Så nå er det bare for foreldre å sykle innom med ungene sine før de skal på jobb, sier Karine Iversen, fagleder ved Bymyra barnehagen.

Skal bli rollemodeller

Hun forteller at de også prøver å få inn hos barn hva bærekraftig utvikling betyr, og hvor viktig det er.

- Noen er veldig bevisst allerede, men vi starter noe og forståelsen vil nok komme etter hvert.

Og med 105 oppmøtte elever utenfor barnehagen ble det sang, boller, brus og stor stemning da tauet ble kuttet og skuret var kalrt til bruk.

Nå håper enhetsleder ved Sør-Tromsøya barnehage, Monica Bjørnsborg at barna tar etter foreldrene sine.

- Med 105 elever oppfordrer vi folk til å holde seg i aktivitet og være gode rollemodeller for barn, sier Bjørnsborg

ÅPNINGSFEST: Gjert Henrik Vedeler, Karine Iversen, Fulya Cavusoglu og Monica Bjørnsborg var med på å kutte snoren til sykkelskuret ved Bymarka barnehage. Foto: Kent-Einar Myreng Foto: KENT-EINAR MYRENG
Sanna Bjerkli (5) fikk æren av å kutte snoren på skuret. Foto: Kent-Einar Myreng Foto: KENT-EINAR MYRENG