- Det er fortsatt Vesterlia/Hansmarka som skiller seg ut som «rikmannsstrøket» i Tromsø. Selv om det er store variasjoner også der, er boligprisene stort sett høye i dette strøket. Det siste salget jeg hadde i dette området var en enebolig til 6,8 millioner i Senjaveien, men det har vært boliger helt oppe i 11 millioner til salgs i området, forteller Marte Øksendal, eiendomsmegler i Privatmegleren.

Eksklusivt område

Hun mener det er flere faktorer som gjør at området skiller seg ut.

- Det som er spesielt for området er at det er mange spennende, arkitekttegnede hus med særpreg der. Samtidig er det lite nytt som bygges, og de aller fleste boligene i området er store, eksklusive eneboliger, forklarer eiendomsmegleren.

I likhet med Øksendal, utpeker Sanna Kristine Mikaelsen, megler i DNB Eiendom, toppen av sørøya, fra Senjaveien og ned mot Vesterlia/Hansmarka som området med flest dyre boliger.

- Det som kjennetegner dette området er at de som bor her ofte har holdt på eneboligene sine veldig lenge. Dette er et område med gode solforhold og store tomter som egentlig har alt en huskjøper leter etter, sier Mikaelsen.

- Området har blitt et merkenavn, som folk forbinder med romslige tomter, mange utsiktspunkter og lite gjennomgangstrafikk. Her er det generelt høye kvadratmeterpriser og boliger som går en god del over prisantydning, forklarer Anne Nordgård, megler i Hjem Eiendomsmegling.

Bevisste kunder

Slik boligmarkedet er nå, med få boliger ute for salg og stor etterspørsel, er det imidlertid ingen områder som utpeker seg som mer attraktive for boligkjøpere enn andre.

- Det er litt «Texas» for tiden. Vi klarer ikke å mette etterspørselen i markedet. Dermed går nesten alle boliger fort fra 100.000 kroner til langt over prisantydning. Dette gjelder ikke bare eneboliger, men også selveierleiligheter og leiligheter i borettslag, forklarer Øksendal.

Ifølge eiendomsmegleren varierer det veldig fra kunde til kunde hvilke områder hver enkelt anser som attraktive.

- Kunder i dag er veldig bevisst på hvor de vil bo. Nybygg-prosjeket Sjøsia Strandkanten, som vi hadde salgsstart på i januar, har for eksempel vist seg som kjempepopulær både blant ungdommer og godt voksne, mens vi også har solgt flere eneboliger på Sør-Tromsøya i det siste. Samtidig ser vi at eksempelvis boligområder nord på øya, der det tidligere tok litt lengre tid å få solgt boliger, nå også er lett omsettelige, påpeker Øksendal.

Stive priser

I DNB Eiendom merker de den samme tendensen.

- For mange kunder er beliggenheten helt avgjørende. De har klare preferanser for hvor de ønsker å kjøpe bolig, noe som i mange tilfeller henger sammen med hvor i Tromsø de er vokst opp og har bodd tidligere, forklarer Mikaelsen.

Også hun kan fortelle at dagens boligkjøpere ofte må regne med å betale mer enn prisantydning for boligen de ønsker.

- Så langt i år har jeg solgt seks boliger som har gått mellom 100.000 og 600.000 kroner over prisantydning, forklarer megleren.

Hamna er i vinden

Hamna har den siste tiden vokst fram som et stadig mer attraktivt område for boligkjøpere.

- Vi opplever stor etterspørsel etter eneboliger her. Hamna har blitt et veldig attraktivt område, der det hele tiden er lite boliger til salgs, sier Anne Nordgård, megler i Hjem Eiendomsmegling.

Mens Vesterlia og Hansmarka har vært et populært område i årevis, har Hamna for alvor skutt fart i boligmarkedet de siste årene.

- Det er flere grunner til at Hamna har blitt så attraktivt. Bydelen har fått ny butikk, gang- og sykkelvei, samt at det er kort vei til universitetet og sykehuset gjennom lysløypa, forklarer megleren, før hun legger til:

- Hamna er en fremadstormende bydel som har mange av de kvalitetene folk ser etter i boligjakten.