Siden 2011 har UNN kjøpt 32 VW Transporter ambulanser. Hver koster 1,2 millioner kroner fullt utstyrt. Ambulansene er kjøpt gjennom nasjonale og regionale anbud og opereres i hele ansvarsområdet til UNN.

Ikke driftsstans

- Vi har siden 2012 hatt flere tilfeller der motor måtte byttes på grunn av stort oljeforbruk. Dette har vært gjort som planlagt arbeid og ivaretatt av leverandør som en del av garantien, skriver avdelingsleder Per-Øyvind Sørgård på ambulanseavdelingen ved Universitetssykehuset Nord-Norge i en e-post til iTromsø.

- Hva har dette hatt å si for beredskapen som følge av nedetid på bilene?

- Dette har ikke medført beredskapsavbrudd eller driftsstans da UNN har reserveambulanser å sette inn når det er ambulanser på verksted. Det er heller ingen hendelser knyttet til motorproblemene da de er i full drift fram til motorbytte, skriver Sørgård.

- Har dere vurdert å kreve kjøpet av ambulansene hevet?

- Siden leverandør har tatt ansvar (garanti) når feil har oppstått er det ikke grunnlag for heving av kjøpet.

8.866 oppdrag i fjor

Møllergruppen har påtatt seg ansvaret for motorproblemene.

- Det var for høyt oljeforbruk og vi har skiftet motorene på alle 14 bilene. Dette har ikke kostet ambulansetjenesten noe. Feilen på Transporterne er bare på ambulansene og gjelder for biler som er produsert før 2012. Problemet er at fra kaldstart og til full fart på bilene utsettes de for ekstrem bruk fra første meter, sier Benthe Saga, informasjonssjef for Volkswagen nyttekjøretøy i Møllergruppen.

Ambulansetjenesten i Tromsø skriver på hjemmesiden sin at det er 155 kilometer fra ytterpunkt til ytterpunkt i Tromsø med «til dels utfordrende fremkommelighet på grunn av lange avstander med dårlige veier». I 2013 hadde ambulansetjenesten 8.866 oppdrag og tilbakela i alt 144.417 kilometer på tromsøveiene.

Også i Sverige har de opplevd motorproblemer med ambulanser av samme bilmerke. Siden 2012 har fylkeskommunen i Norrbotten også vært tvunget til å få byttet motorene på Volkswagen-ambulansene. Der ble problemet forklart med at ambulansene hadde for svake motorer.