iTromsø har tidligere skrevet om at Sparebank1-gruppens minibanker benytter seg av Windows XP som snart er et utdatert operativsystem siden Microsoft har besluttet å kutte teknisk support til dette. Det innebærer at sikkerhetshullene i operativsystemet bare vil bli større og større.

Globalt problem

- Det stemmer at de fleste minibanker kjører på Windows XP, og våre leverandører jobber for tiden med tidspunkt for oppgradering av programvaren. Dette vil ikke få noen merkbare konsekvenser for kundene våre, sier Even Westerveld, informasjonsdirektør i Dnb

Les også: Må oppgradere minibanker

Ifølge Westerveld eier ikke DNB sine egne minibanker. De eies av bankens leverandører av kontanthåndtering og programvare, Loomis og Nets. Det er da også disse selskapene som har ansvaret for programvare og oppdateringer.

At operativsystemet byttes ut er imidlertid ikke bare et problem for Sparebank1-gruppen og DNB. Dette er et globalt problem da de fleste banker bruker Windows XP i sine minibanker.

Lukket nettverk

- Overgang fra XP vil sannsynligvis ikke være foretatt før 8. april i år som var Microsoft sin annonserte dato for å avslutte supporten, sier Westerveld videre.

Siden nyheten om at Microsoft kutter oppdateringer på XP ble kjent, har selskapet i ettertid likevel besluttet at de vil gi ut oppdateringer fram til 14. juli 2015. Dette er gode nyheter for bankbransjen.

- Dette vil sammen med at automatene kjører i et sikret og lukket nettverk, skjermet fra ekstern tilgang som for eksempel internett, gjøre at sikkerheten vil bli ivaretatt, sier DNBs informasjonsdirektør som likevel vil følge opp leverandørene for å sikre en rask overgang til operativsystem som har support utover 2015.

SIKKERHET: Den norske Bank, her representert ved informasjonsdirektør Even Westerveld, mener kundenes sikkerhet er godt ivaretatt. Foto: DNB