Noen steder er det blitt vanlig med tidlig kontakt med næringslivet i løpet av studiet. Andre finner stillinger gjennom annonser på bedriftenes nettside, bedriftsmøter, infomøter, eller ulike karrieredager, skrev Teknisk Ukeblad i slutten av februar.

Det mest jobbsikre studiestedet for teknologistudentene ser ut til å være Universitetet i Tromsø, hvor hele 92 prosent i Teknas arbeidsmarkedsundersøkelse sier at de har fått jobb før studieslutt.

Tidlig i jobb

Pressekontakt på fakultetet for naturvitenskap og teknologi, Vibeke Os, mener det varierer veldig mellom de ulike instituttene hvor gode jobbmulighetene er etter endt studium.

– Men at IT-studentene særlig gjør det godt, er ingen overraskelse. Studenter innen informatikk har hele veien hatt gode muligheter til jobb etter utdannelsesløpet, sier Os.

I en Kandidatundersøkelse gjort for Universitetet i Tromsø i 2012, er tallenes tale også jevnt over positiv.

Av de 1.094 kandidatene som ble uteksaminert fra UiT i perioden 2009-2010, var om lag 74 prosent i arbeid innen fire måneder etter fullført grad. Nesten samtlige mener at deres jobb var relevant i forhold til utdanningen.

Mange blir i Tromsø

Undersøkelsen til Tekna viser også at flest sivilingeniører innenfor bygg og anlegg, hele 93 prosent, hadde jobb før studieslutt.

Det samme gjelder 91 prosent av studentene på IKT, og 90 prosent av studentene som studerer industriell økonomi og geo – og petroleumsteknologi. Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg sier til Teknisk Ukeblad at det ikke er overraskende.

– Det er en sektor hvor den type kompetanse har vært etterspurt lenge, sier Randeberg.

Sommerjobb hos Microsoft

Studentene ved Institutt for Informatikk (ITI) på UiT kan nærmest velge og vrake i jobber, før utdanningen er fullført.

Jan-Ove Karlberg (25), Kristian Elsebø (25) og Robert Pettersen (30) er studenter ved ITI. De opplever at jobbtilbudene i større grad befinner seg i Tromsø.

– Det har blitt lettere å få jobb i Tromsø etter hvert som flere bedrifter etablerer seg her, som for eksempel Microsoft, sier Elsebø, som allerede har sikret seg sommerjobb hos IT-giganten.

– En anerkjennelse

– Microsofts etablering i Tromsø uttrykker en fantastisk anerkjennelse av kandidatene vi utdanner, sier Tore Brox-Larsen, instituttleder for Informatikk på UiT — Norges Arktiske Universitet.

Til sammen har 435 kandidater tatt sivilingeniørgrad eller doktorgrad ved Universitetet i Tromsø. Brox-Larsen mener etterspørselen i arbeidslivet etter utdannede IT-kandidater fra UiT er stor.

– Selskapene betjener regionale, nasjonale og internasjonale markeder. Spesielt for Microsoft er at det teknologiske personalet og utviklingsaktiviteten i Tromsø er fullt integrert i Microsofts amerikanske organisasjon og rutiner. De ansatte tilegner seg dermed også denne kulturen.

I tillegg til Microsoft sier instituttlederen at det ytterligere er minst et 50-tall IT-baserte selskaper i Tromsøregionen og i Nord-Norge for øvrig.