Et sted mellom 400 og 450 mennesker hadde ifølge arrangør Audun Hetland (stipendiat ved institutt for psykologi, UiT) møtt fram i Auditorium 1 for å høre Statham fortelle om hvordan man best kan forstå de risikoene man står overfor i vinterfjellet. Foredraget ble arrangert på initiativ fra Norges vassdrags- og energidirektorat

Statham har sin base i Canmore i provinsen Alberta, og regnes som en ledende internasjonal skredekspert. Han har 27 år bak seg som alpinist, tindeveileder og skredekspert, og er nå på en kort foredragsturné i Norge.

Han snakket til publikummet, som Hetland anslo til å ha en snittalder på midt i 20-årene, om hva risiko er og hvordan vi kan ta de riktige valgene i vinterfjellet.Statham måtte med en gang videre til neste foredrag i Oslo, derfor har vi snakket med Hetland.

Les også: "Det som frustrerer meg veldig, er den totale stillheten fra politisk hold"

Mye kunnskap

I går gikk det mange naturlig utløste skred i Tromsø, men heldigvis var det ingen til stede. Hetland forteller at de mange tragiske i dødsfallene vi har hatt i Tromsø og ellers i landet har ført til mange tiltak, deriblant skredopplæring og skredvarslinga.

Folk har derfor mye kunnskap når de går ut i fjellet, men fremdeles tar de feile valg. Hetland forteller at vi for å kunne ta en beslutning i en gitt situasjon må skjønne hva risiko egentlig er.

– Vi må vite hvor stor sjanse det er for at det går snøskred akkurat her, akkurat nå. Og om det gjør det, må vi vite hvilke konsekvenser det får for oss, forklarer Hetland.

Les også: Snøskred på Furuflaten.

93 % av skred utløst av mennesker

Videre forteller han at tre faktorer må være til stede for at det skal gå skred: Bratt nok terreng, lagdelt snø (som vi får av varierende vær) og en utløsende faktor. Tromsø har de første to faktorene til gagns, og Hetland forteller at den utløsende faktoren som oftest er skikjøreren selv — eller noen i følget.

– Det farligste for en skikjører er han selv eller vennene hans, sier Hetland og peker på at 93 % av alle skred som tar liv utløses av mennesker.

Det å lære seg å tenke risiko er et verktøy man kan bruke i fjellet. Hetland forklarer at man når man er i en situasjon i fjellet må være bevisst på de mulige konsekvensene og hva man kan påvirke og ikke påvirke.

– Du er i fjellet og har fryktelig lyst til å kjøre bratt: greit nok. Men dersom skredvarslinga viser høy fare, da er det kanskje bedre å utsette det til en annen dag, forklarer Hetland.

Les også: 100 meter bredt skred.

Forskningsprosjekt

Selv jobber Hetland med et forskningsprosjekt om skred og skredvurderinger i fjellet. Hetland ønsker å finne ut hva som ligger bak de beslutningene folk gjør i fjellet.

– Vi ønsker å se på dem som gjør de beste vurderingene — hva er det som skiller de fra de andre? Hva kan vi lære av de, spør en engasjert Hetland.

Statham ville kommet uavhengig av forskningsprosjektet, men Hetland benyttet sjansen til å diskutere prosjektet med kanadieren for å få hans tanker omkring temaet. Han avslutter med å fortelle at datainnsamlingen vil foregå ute i fjellet, og at de starter opp i nær fremtid.

FORSKER OG EVENTYRER: Audun Hetland er tar doktorgrad i positiv psykologi ved UiT, og er eventyrer på fritiden. Han jobber i disse dager med et forskningsprosjekt om folk sine skredvurderinger i fjellet. Foto: Lars Marius Matre
SKREDEKSPERT: Grant Statham fra Canmore i den kanadiske provinsen Alberta har lang bakgrunn som alpinist og tindeveileder. Foto: Privat
RISIKOFAKTORER: Bratt terreng og varierende vær må være til stede for at det skal gå skred. Dette bildet er fra et skred i Canada. Foto: privat