I et brev til kommunen har kommuneoverlegen uttrykt sin bekymring for beboerne langs Stakkevollvegen.

– Vi har over flere år fått klager på mye støv og svært mye kjøring av masser langs Stakkevollvegen. Det fører til at det blåser mye sand og støv inn over boligene som ligger inntil veien, noe som er svært uheldig. Å bli utsatt for slike støvmengder kan over tid føre til lungesykdom, eller forverring av tilstand til de som allerede er lungesyke, sier Brattland.

I tillegg er et høyt støynivå problematisk for beboerne.

– Tungtrafikken skaper mye støy, og det er godt dokumentert at den støyen som fører til redusert søvnkvalitet gir de mest umiddelbare helseproblemene, sier han.

Hjerteproblemer

Å utsettes for en slik type støy over lengre tid kan også føre til økt stressnivå i kroppen, og i de verste tilfellene hjerteproblemer, ifølge Brattland.

– Området er åpenbart svært støvbelastet, og at fartsgrensen er satt ned viser at fylkeskommunen er klar over problematikken. Spørsmålet nå er hva de vil gjøre videre for å ivareta beboernes livskvalitet, sier han.

I 2008 vedtok rådmannen reguleringsplan 1479 for Breivika havn. I vedtaket heter det at "omlegging av hovedtrasé er essensielt for å bedre livs – og bokvalitetene for omliggende boliger på strekningen mellom Gimlevegen og Nordøyavegen, som er preget av mye støy og støv fra vei om omliggende virksomhet". I reguleringsplanen fremkommer også planene om firefeltsvei på nedsiden av strekningen hvor dagens vei ligger.

Løsninger

Brattland er positiv til planene, som han mener vil kunne gi en god løsning til beboerne, men han kan ikke se at finansieringen vil være på plass innen kort tid.

– Jeg kan ikke se at det er koblet noen finansiering til disse planene, og det hjelper ikke med en reguleringsplan hvis den ikke blir gjennomført.

Å sette opp støyvegger kan være et alternativ, men kommuneoverlegen mener det kan ha begrenset effekt dersom det er åpning for alle innkjørslene, da støyen vil spre seg gjennom disse åpningene.

– Det er ikke lett å si hva som bør gjøres, men en støyvegg vil ha lite for seg. Da risikerer man at prosjektet ender opp som bortkastede penger. Det er dog viktig at fylkeskommunen tar stilling til problematikken og presenterer noen løsninger på kort sikt, sier Brattland.

– Veien må flyttes

Katrine Aursand er nabo til veien og fortviler over stadig økende trafikk.

– Siden vi flyttet hit i 2007 har trafikken blitt stadig verre. Særlig har tungtrafikken vokst, sier Katrine Aursand.

Utbedring

Sammen med mannen sin og deres to døtre på tre og åtte år har hun Stakkevollvegen kun få meter fra husveggen på Gimle.

Det har familien fått merke.

– Støyen var så plagsom at vi har brukt nesten 100.000 kroner på å utbedre huset, blant annet på etterisolering og spesialtilpassede vinduer, forklarer Aursand.

Varmepumpe, som sørger for bedre inneklima, har de også sett seg nødt til å bruke penger på. Soveromsvinduene går det nemlig ikke an å ha åpne om natta.

– Da trenger man i så fall «sov i ro» i ørene, men bare etter ei natt legger det seg et tynt støvlag i vinduskarmene. En astmatiker kunne aldri ha bodd her, sier Aursand oppgitt.

Kjemper

Hun reagerer på at ingen taler deres sak.

– Det er fortvilende at enkeltpersoner må bruke så mye tid for å kjempe mot dette. Vi fikk til slutt gjennomslag for at farten måtte reduseres her, men det som er helt sikkert er at veien på lang sikt må flyttes. Jeg ser ingen annen mulighet, sier Aursand, før hun legger til:

– Det har vært en grundig utvikling av industriområder på nordøya, men jeg mener myndighetene burde ha hindret mer utbygging her før en ny vei er på plass. Hver gang noen etablerer seg her, legger det nye stein til byrden vår, påpeker hun.

Aursand er klar på at det ikke bare er beboerne langs Stakkevollvegen som rammes av dette.

– Alle som bor ved siden av en fylkesvei havner i vår situasjon. Selvsagt kunne vi godt tenkt oss å bo en annen plass, men vi har ikke råd til å bo i det aller mest perfekte, barnevennlige området på Sør-Tromsøya.

Må vurdere midlertidige tiltak

Fylkesråd for samferdsel må se nærmere på saken.

Ivar B. Prestbakmo, fylkesråd for samferdsel, har ikke lest brevet fra kommuneoverlegen, men kjenner til problematikken på Stakkevollvegen.

– Vi må se litt nærmere på hva som er mulig og hensiktsmessig å gjøre på kort sikt. Det er jo kommuneoverlegens oppgave å melde fra om slikt, sier han.

Hva slags type tiltak dette vil være kan ikke fylkesråden uttale seg om på dette tidspunktet.

– Støyplagen er vanskelig å gjøre noe med, men når det gjelder luftforurensningen må vi se nærmere på hva vi kan gjøre. Det er ikke gitt hva som er mest gunstig, sier Prestbakmo.

NÆRT: Katrine Aursand og datteren Nora (3) har kort vei fra verandaen og til Stakkevollveien, der bilister og tungtrafikk passerer til alle døgnets tider. Foto: KINE HANSSEN
Trond Brattland, kommuneoverlege Foto: Lars Åke Andersen