– Helsekost har blitt noe veldig mange har et forhold til. Markedet har endret seg i løpet av de siste årene, og det merkes på omsetningen. Det forteller Merethe Simonsen. Hun eier tre av Life-butikkene i Tromsø, og har solgt helsekost i både pulver, flytende og tablettform i snart 14 år.

Hun mener at tromsøværinger har fått øynene opp for kosthold på en ny måte, sett i sammenligning med tidligere år.

Les også: Er dette norges farligste frukt?

– Folk har blitt mer opptatt av at maten skal være sunn og næringsrik. Tidligere handlet det mer om å bli slank, nå handler det om å bli sunn, for så og nyte fordeler av det – som gjerne er å bli slank, mener Simonsen.

Hun merker at mange går bort fra snarveiene til en sunn kropp, som gjerne finnes i pilleform. Nå er fokuset rettet mot maten vi spiser.

– Det har kommet et skifte innen sunnhet. Nå er folk mye mer bevisst i valgene på matfatet. Og folk er villig til å prøve nye ting for å optimalisere helsen sin på en naturlig måte, mener Simonsen.

Tilpasset matfat

Og enkelte trender markerer seg mer enn andre. For mens blenderne verden over går varmt under presset fra grønne alger og antioksidantrike frø fra Sør-Amerika, har også folk i Tromsø hoppet på den grønne bølgen.

– Såkalt ”supermat”, eller mat med ekstremt mye næring i seg, har hatt en enorm oppsving det siste året. Vi selger veldig mye alger, hvetegress, chiafrø og annen næringsrik mat. Tilbakemeldingene er også svært gode. De fleste som prøver føler seg friskere og har mer energi, mener Simonsen.

Les også: Vi spiser bananer som aldri før

Helsekost er ikke lengre forbeholdt spesielt interesserte, og hun mener mange søker til alternativ mat i søken om et kosthold tilpasset hver enkelt

Overskudd

Også Simonsen tror at folk som handler helsekost er mer opptatt av næringen den gir, og ikke prislappen.

– Jeg hører sjeldent at folk mener det er for dyrt. De fleste ser på det som en investering i helsen, og da blir det ikke dyrt.

– Så tromsøværinger legger igjen mye penger i produktene dere selger?

– Vi gjør det bra og har et godt overskudd. Spesielt de siste årene. Det henger nok sammen med den grønne bølgen som skyller over oss, mener Simonsen.