Da Saga hotell i 2010 avduket første del av fasadeendringen — en vegg av gull — ble det lagt godt merke til i sentrum. Nå har hotellet store planer for resten av fasaden, som strekker seg ned mot Prostneset, og mot bakgården.

– Er det noe byen fortjener så er det noe nytt og spennende, sier hotelldirektør Tore Pettersen.

Feirer 100 år

Planen er at en ny fasade skal være klar til våren 2016. Da er det nemlig 100 år siden forløperen til hotellselskapet ble stiftet — det som nå er Hotell Saga AS var i 1916 LL (latlaget).

En ny fasade blir en 100-årsgave til selskapet, sier Pettersen.

Hotellet ble bygd i 1969 — og dermed er det på høy tid å gi det et etterlengtet ansiktsløft.

– Vi vil løfte bygget fra å være mørkt og trist. Arkitekturen var sikkert flott på 60-tallet, men den har behov for et ansiktsløft, sier hotellsjefen.

Planleggingen har akkurat startet, derfor har de ingen konkrete planer om hvordan sluttresultatet vil bli. Pettersen synes godt det kan bli spektakulært — men det er lite sannsynlig at resten av hotellet får gullplater.

– Vi må ha en fasade som matcher gullplatene. Bare gullplater ville nok blitt rart, sier Pettersen.

Han er likevel godt fornøyd med gullfasaden.

– Turistene stopper utenfor og tar bilder. Vi får mange positive kommentarer og tanken var jo at det skulle vises, sier han.

Et moderne hotell

Fasadeendringen er en del av hotellets kontinuerlige renoveringsplan. De renoverer hele tiden del for del.

– Hotellet har et lokalt eierskap og de ønsker å bruke gode resultater til å sette bygningen i bedre stand, forklarer Pettersen.

De ønsker ikke å renovere hele hotellet på en gang for deretter å slite alt ned.

– For når nedgangstidene kommer — og de kommer før eller senere — så sliter man hvis man har et nedslitt hotell som må renoveres. Vi vil hele tiden ha en del av hotellet som er nytt, sier Pettersen.

I år står konferansedelen i hotellets andre etasje for tur.

– Vi legger betydelige summer i å oppgradere hotellet. Det er også et ledd i å synliggjøre oss som et moderne hotellselskap. Gamle Saga og Sagatun henger fortsatt igjen hos en del folk, sier Pettersen.

FØR: Slik så Saga ut før hotellet fikk gullfasade. Foto: Ronald Johansen Foto: RONALD JOHANSEN Ronald Johansen