Etter to oppslag i iTromsø i forrige måned — hvor det kom fram at utskriftsklare pasienter fra UNN plasseres på gamle røykerom og i peisestuer på grunn av plassmangel ved byens sykehjem — ble det få dager senere gjennomført et uanmeldt tilsyn.

Forsvarlig

Ifølge fylkeslegen var formålet med besøket å kartlegge om kommunen har tilrettelagt en forsvarlig boform ut fra den enkeltes behov og tilstand. Videre ønsket Steinert å kartlegge om virksomheten utøves i samsvar med det loven sier.

I rapporten blir det slått fast at kommunen har sett det nødvendig å iverksette kortsiktige tiltak for å få plass til ferdigbehandlede UNN-pasienter. I den forbindelse er areal, som i utgangspunktet ikke er beregnet til pasientrom, tatt i bruk.

Samtidig konstaterer fylkeslege Svein Steinert at flere sykehjem i kommunen har samme problem — blant annet Mortensnes.

Økt bemanning

– Vi ser at sykehjemmet har økt bemanningen i forhold de to midlertidige plassene i Kroken. Det er også montert sikkerhets-/varslingsutstyr ved sengene. Videre er det tilfredsstillende avstand til toalett og bad, men det finnes ikke håndvask i den omtalte peisestuen, heter det i tilsynsrapporten.

Fylkeslegen fikk også forsikringer om at det hele tiden blir gjort individuelle vurderinger av hvilke pasienter som det er forsvarlig å tilby disse plassene.

– I forhold til det som ble observert og kom fram i samtaler med avdelingsledelsen, ble det ikke avdekket kritikkverdige forhold. Derfor blir det heller ikke foretatt flere undersøkelser på sykehjemmet, konkluderer Svein Steinert.

Ansvarlig

Helsebyråd Kristoffer Kanestrøm, som har skrevet leserinnlegg om forholdene på blant annet Mortensnes sykehjem, er tilfreds med konklusjonene til fylkeslegen:

– Den viser at kommunen ikke har foretatt seg noe ulovlig, men vist evne til å lage midlertidige løsninger i en vanskelig situasjon. Tilbudene har vært faglig forsvarlige — både i Kroken og på Mortensnes.

– Jeg konstaterer også at den kritikken som er kommet fra ulike hold, har vært grunnløs og uberettiget. Alt har vært tilrettelagt — ikke minst bemanningsmessig.

– Dessuten er det viktig at det hele tiden har vært snakk om midlertidige plasser, sier Kristoffer Kanestrøm.