Fiskvik forteller at arbeidsulykken skjedde idet han skulle begynne arbeidet med orgelets trompetregister.

- Det var liksom akkurat det jeg gledet meg mest til å arbeide med. Registeret er nesten helt unikt — det finnes bare tre slike i Norge. Et i Trefoldighetskirken i Oslo og et i Hospitalkirken i Trondheim. Det eldste i Oslo ble laget i 1946 av læremesteren til Claus Jensen som bygde orgelet i Tromsø, forteller han.

Les også: Turister møter stengte kirkedører

Spiddet øyet

Ifølge Fiskvik hadde han en lang konisk tredor spent fast til arbeidsbenken sin — den var åtte millimeter tykk i enden. Doren bruker han for å legge begre i oppsatsene fra trompetene.

- Jeg studerte en tabell som tilfeldigvis lå på arbeidsbordet og hadde doren i blindsonen. I et meget idiotisk øyeblikk snudde jeg meg brått og fikk doren rett inn på øyet. Der sto den fast, konstaterer han, og legger til at vernebriller ikke ville vært noen hjelp:

- Det var vel heller snakk om ei lita tue som velter et stort lass.

Uhellet inntraff tirsdag 4. mars.

Følg iTromsø på Facebook

Mister ikke synet

Fiskvik sier selv at han ble satt helt ut av spill av ulykken, og dermed ble innvielseskonserten med det restaurerte orgelet i Tromsø domkirke utsatt til 30. mars.

- Jeg ble heldigvis veldig godt tatt vare på ved Universitetssykehuset Nord-Norge, hvor jeg lå i fem dager. Deretter ble jeg flydd til St. Olavs i Trondheim og operert. Det er ei uke siden nå, opplyser han.

Han er ved godt mot, men medgir at det ennå vil ta litt tid før han er tilbake i Tromsø for å fortsette arbeidet med de tre siste registrene i orgelet.

- Det var en forholdsvis stor operasjon. Seks timer i full narkose. Kirurgen er optimist, og forteller at sannsynligheten er til stede for at jeg får et bra syn igjen, sier han muntert.

Klart til juni

Nå har han fått flyforbud i fire uker, og kan derfor ikke påbegynne arbeidet igjen før tidligst midten av mai.

- Det var medregnet at det skulle spilles uten de to siste registrene — trompeten var det siste som måtte på plass før konserten. Nå må de spille med ordentlig trompet, sier han.

Ifølge orgelbyggeren tror han orgelet vil være ferdig innen begynnelsen av juni.

Siste fra iTromsø: Fikk bekreftet at Fjellheisen bryter loven

Orgelbygger og intonatør Jann-Magnar Fiskvik fikk en åtte millimeter tykk trekjørner kjørt inn i venstreøyet. Foto: PRIVAT