Kvinnen som vasker hos familien kommer fra Øst-Europa, og har vist seg som en dyktig og pålitelig renholder. Hun kommer hver fjortende dag, og bruker mellom to og tre timer på husvasken.

– Hun kommer tidlig på morgenen, når vi ikke er hjemme. Så vasker hun her i to-tre timer før hun går over til naboen og fortsetter der, sier mannen.

Betaler kontant

Betalingen legger han klar på bordet i form av kontanter. Er det ekstra rotete i huset, legger han en hundrelapp ekstra. Ellers er summen den samme hver gang — 500 kroner for tre timers arbeid. Begge parter er innforstått med at det ikke betales skatt.

Les også: - Åpent og tilgjengelig marked

– Jeg har selvfølgelig tenkt på det, men det er ikke noe jeg har dårlig samvittighet for. Vi betaler nok skatt i dette landet, og ISS tjener godt med penger som det er, sier han.

Kvinnen fra Øst-Europa er den andre vaskehjelpen familien har ansatt. Med små barn opplever paret at det er vanskelig å få tid til å ta husvasken selv.

– Tiden strekker ikke til uten vaskehjelp. Vi er begge i full jobb og barna har skole, lekser og andre fritidsaktiviteter. Da er det kjekt å kunne outsource vaskingen, sier han.

Sosialt akseptert

Han vet at kvinnen som vasker hos dem har flere oppdragsgivere, og fikk henne selv anbefalt av bekjente. Svart arbeid i denne formen er i stor grad sosialt akseptert — og familiefaren sier det er et valg kvinnen selv har tatt

– Staten har jeg ingen dårlig samvittighet for. Skulle jeg ha det, er det for vaskedamen. Men hun vet jo selv hva hun gjør, og jeg tror ikke hun har noen problemer med det, sier han.

Kvinnen planlegger etter det han kjenner til å flytte tilbake til hjemlandet når hun har tjent tilstrekkelig med penger på vaskejobben. I mellomtiden er han svært fornøyd med tjenesten hun tilbyr.

– Hun er kjempehyggelig og kjempeflink. Jeg tror for eksempel ikke at hun bruker dokosten til å vaske gulvet med, slik man har sett profesjonelle byrå gjøre. Vi er veldig fornøyd med jobben hun gjør, sier han.

– Billigst kontant

iTromsø sjekket ut en annonse som tilbyr rimelig husvask.

På oppslagstavla i en dagligvarebutikk oppgir «to meget rettferdige polske kvinner» at de tar vaskejobber til en rimelig penge. Det samme gjør en rumensk mann, som også tilbyr barnepass.

iTromsø valgte — under påskudd av å trenge privat vaskehjelp — en tilfeldig annonse og får umiddelbart svar fra en meget behjelpelig dame.

Kvinnen sier hun har et firma som står for vaskingen. Hun sender regning og oppgir at kunden må betale moms. Men kvinnen har også bekjente som vasker privat — hvis man foretrekker det. I så tilfelle er prisen mellom 500 og 700 kroner. Vaskingen tar mellom to og tre timer, avhengig av størrelse og standard på huset.

Betalingen foregår da kontant — og kunden må selv stille med alt av vaskeutstyr. Man kan velge om man vil ha husvask én gang i uken, hver fjortende dag eller en gang i måneden. Hvordan man velger å ta oppgjøret er opp til kunden selv:

– Å betale kontant er det rimeligste, da slipper man moms på 25 prosent. Vil man ha regning, blir det gjerne 1.000 kroner eller mer for hvert oppdrag, forklarer kvinnen.