- Det er ikke til å stikke under en stol at vi er i en liten krise. Vi har ikke mye tid på oss for å finne ut hvordan vi skal løse denne saken, sa Høyres stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen.

Saken han siktet til var selvsagt endringene i arbeidsgiveravgiftene i Nord-Norge.

Fra 1. juli får transportnæringen, kraft og energibransjen, samt finans – og forsikringsselskaper et byks i avgiftene fra 7,9 til 14,1 prosent. Det tilsvarer en avgiftsøkning for næringslivet i Nord-Norge på mellom én og halvannen milliard kroner.

Les også: Bekymret for differensiert arbeidsgiveravgift

Krone for krone er målet

- Det er to ting vi prøver å få til: at så mange som mulig skal slippe de økte avgiftene, og at de som blir rammet får kompensasjon for økningen på andre måter, sier Bakke-Jensen.

Les mer: Raser mot avgiftssjokk

Hvordan dette skal gå til er for tidlig å si, men noe man ifølge stortingspolitikeren jobber på spreng med.

Sammen med parti – og stortingskollega Kent Gudmundsen hadde han derfor invitert representanter for næringslivet i Nordland, Troms og Finnmark til «idémyldring» for å finne løsninger.

- Det vi har mest fokus på er kompensasjonsordninger for de økte avgiftene. Avgiftsøkningen som rammer næringslivet i Nord-Norge skal føres tilbake. Erna Solberg har sagt at dette ikke skal være noe staten tjener på, sier Gudmundsen.

Les også: Hurtigrutesjefen i harnisk over avgiftsøkning

Felles strategi

Et 30-tall representer for næringslivet i Nord-Norge var invitert til møtet på Næringsforeningen i Tromsø.

- Vi har prøvd å få fram en felles strategi som vi skal presentere for politikerne før fristen får ut, sier Grete Kristoffersen, direktør i Næringsforeningen.

Les mer: Vil få kompensert avgiftsøkningene

Sammen med sin kollega i Bodø Næringsforum, Mariann Meby, skal hun jobbe for å få best mulig kompensasjonsordninger på plass før det reviderte statsbudsjettet blir lagt fram i vår.

- Vårt hovedmål er å få kompensasjon for de økte avgiftene, men også å få økt andelen penger som kommer tilbake til oss i form av RDA-mildler, sier Meby.

Bodø og Tromsø har som kjent høyere arbeidsgiveravgift enn resten av landsdelen, men får til viss del dette tilbakebetalt fra staten.

Med seg til Tromsø hadde stortingspolitikerne Bakke-Jensen og Gudmundsen en representant for regjeringen.

- Det er en lei og kjedelig situasjon for regjeringen og noe som ingen partier på Stortinget ønsker, sier Jørgen Næsje (Frp), statssekretær i Finansdepartementet.

Han etterlyste innspill fra de oppmøtte næringslivsrepresentantene på hvordan regjeringen skal ta saken videre inn i forhandlingene med EU og ESA.

VIL KOMPENSERES: Grete Kristoffersen ga klar beskjed til representantene for regjeringen — Jørgen Næsje, Frank Bakke-Jensen og Kent Gudmundsen om at næringslivet i nord må kompenseres fullt ut for avgiftsøkningene. Foto: CHRISTER PEDERSEN
KRISEMØTE: Frps statssekretær i Finansdepartementet, Jørgen Næsje, samt Høyres stortingspolitikere Frank Bakke-Jensen og Kent Gudmundsen møtte næringslivsrepresentanter fra Nord-Norge for å drøfte økte arbeidsgiveravgifter. Alle foto: Christer pedersen Foto: CHRISTER PEDERSEN
VIL HA INNSPILL: Jørgen Næsje, statssekretær i Finasdepartementet, vil ha forslag på hvordan regjeringen kommer ut av arbeidsgiveravgift-knipa som man er havnet i. Foto: CHRISTER PEDERSEN
FELLES STRATEGI: Direktørene for næringsforeningene i Bodø og Tromsø — Mariann Meby (til venstre) og Grete Kristoffersen — sier at de har lagt et felles løp i forkant av revidert statsbudsjett som legges fram senere i vår. Foto: CHRISTER PEDERSEN