Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) ble i fjor vår tilkjent over 1,3 millioner kroner i erstatning som følge av overfakturering for pasienttransport. Etter ankesaken i Hålogaland lagmannsrett rettes det skarp kritikk mot sykehusets manglende kontrollrutiner:

– UNN kan bebreides for ikke å ha hatt et system for kontroll av kravene og for ikke å ha prioritert oppgjørskontroll, heter det i den ferske dommen fra lagmannsretten.

Flere år

Saken startet da det i 2011 ble avdekket at drosjeselskapet hadde overfakturert UNN for pasienttransport i Målselv kommune, hovedsakelig på grunn av feiltaksering av turer. Sykehuset besluttet da å gjennomføre en oppgjørskontroll for det samme området de fire forutgående årene, og avdekket etter hvert overfaktureringer for drøyt 1,3 millioner kroner.

I september 2012 leverte sykehuset stevning for tingretten, som i april i fjor tilkjente UNN millionerstatning.

Troms Taxis påfølgende anke over ansvarsgrunnlaget ble nektet fremmet for lagmannsretten, mens krav knyttet til foreldelse, avsavnsrente og erstatningsutmåling ble henvist til ny rettslig behandling.

Foreldet

Lagmannsretten finner i motsetning til tingretten ikke grunnlag til å fravike hovedregelen om en foreldelsesfrist på tre år, og konkluderer derfor med at sykehusets krav før september 2009 er foreldet.

Ifølge lagmannsretten burde sykehuset på et langt tidligere tidspunkt ha oppdaget feilfaktureringene fra Troms Taxi. I dommen vises det til at UNN både hadde et ansvar for å kontrollere kravene og at de løpende mottok dokumentasjon for dem, men at manglende kontroll førte til at feilutbetalingene ikke ble oppdaget.

Kunne vært oppdaget

- UNN hadde en reell mulighet for å oppdage den uriktige takstbruken og feilutbetalingene dersom de hadde prioritert og hatt tilfredsstillende rutiner for kontroll med de løpende utbetalingene i kontraktsperioden, fastslår lagmannsretten.

I dommen påpekes det at det ikke er ført bevis for – og heller ikke påstått – at drosjeselskapet bevisst fremmet krav som ikke var i henhold til avtalen.