Mboga kom til Norge som politisk flyktning fra Uganda i 1996, og etter åtte måneder havnet hun i kirkeasyl i Grønnåsen. Derfra tok det tre og et halvt år før hun fikk invilget oppholds- og arbeidstillatelse i landet. Siden den gang har hun bygget skole i hjembygda Mitemula i Ugangda, ansatt lærere, betalt for skoleuniformer og daglig mat til skolens 67 barn - alt dette på lønningen hun får som renholder ved Kvaløya ungdomsskole. Nå jobber hun sammen med ei støttegruppe i Tromsø for å få boret brønn i landsbyen, slik at kvinnene og jentene slipper å gå flere timer hver dag for å hente vann til familiene.

Les også: Jakter på lokal helt

-Vi i Jobzone har siden 2007 ønsket å vise vårt samfunnsengasjement gjennom å tildele 10.000 kroner til det vi kaller årets ildsjel - noen i Tromsø som utmerker seg med sitt humanitære arbeid enten lokalt eller internasjonalt. I år har det virkelig vært et privilegium å få tildele prisen til  Rita. Hun har utgjort en helt enorm forskjell for barna i hjembygda. At hun ikke har vært nominert hos oss tidligere er nesten helt utrolig. Det var ingen diskusjon om hvem som skulle vinne - juryen var enstemmig, forteller daglig leder i Jobzsone Tromsø, Grete Wilsgaard, mens Mboga sitter tårevåt i blikket og smiler. Hun er ikke alene.

Skapte stort engasjement

Sammen med seg på prisoverrekelsen, har hun Jorunn Olaussen (18), Sebastian Henriksen (16) og Beathe Olsen. De representerer støttegruppa i Tromsø. Den består av frivillige og venner som fikk nyss i alt Mboga hadde gjort for å bedre levevilkårene i hjembygda, og ønsket å hjelpe henne med prosjektene.

- De 10.000 kronene er utrolig mye i den målestokken her. Det gjør virkelig underverker. For 50 kroner kan Rita gi et skolebarn et måltid hver dag i en måned. Det er bare å dele 10.000 på 50 og se hvor langt det strekker til, sier Olsen.

Sammen med støttegruppa har Mboga bidratt til å bygge ut skolebygget, installere strøm og ansatt flere lærere. I tilegg er de i sluttfasen av å få på plass en kontrakt som sikrer boring etter vann i landsbyen.

- Det er utrolig deilig å se det engasjementet Rita har skapt på Kvaløya, særlig blant unge, forteller Olsen, og nikker mot Jorunn Olaussen, som er hennes datter, og Sebastian Henriksen.

- Ja, vi driver nå innsamling til brønnen i Mitemula, og folk engasjerer seg ordentlig. Vi har også fått masse klær som vi har sendt til landsbyen, forteller Henriksen, som er tidligere elev ved ungdomsskolen.

Les også: Hun ble årets tromsdaling

Holdt det hemmelig

Selv sitter Mboga nærmest målløs og gråter av glede mens de ivrige støttespillerene forteller om prosjektene. Hun finner til slutt ordene, og forteller at hun ikke ante at støttegruppa, med Jorunn Olaussen i spissen, hadde sendt mail til Wilsgaard og nominert henne til årets ildsjel.

- Beathe ringte og fortalte at hun hadde ei venninne som gjerne ville møte meg, og lurte derfor på om jeg kunne komme innom jobben i går, forteller hun.

Mboga fant tid til møtet mellom norskkurs og arbeidet som renholder, og dukket opp. Da ble hun geleidet opp til Jobzones lokaler, uten å ane hvorfor.

- Hun så på meg, og sa: "Beathe, du som har vært så snill i alle år - skal du sende meg ut av Norge nå?", føyer Olsen til og ler.

Da hun skjønte hva møtet egentlig gjaldt, brast hun ut i tårer.

- Vi satt her og nærmest hylskrek, forteller Wilsgaard.

- Ja, vi hadde egentlig ikke tenkt å avsløre nyhten før i dag under overrekkelsen, men Rita er jo emosjonell, og hun er ikke alene om det, så jeg tenkte det kanskje var en god idé å informere henne dagen før vi skulle møte pressen. Det viste seg jo å være lurt, forklarer Olsen.

Les også: Fra Ildsjel til daglig leder

GLEDE: Jane Rita Mboga var ikke den eneste som tok til tårene under prisutdelingen. Også daglig leder i Jobzone, Grete Wilsgaard (til venstre), lot seg røre. Her sammen med Mbogas støttespillere Sebastian Henriksen (16), Beathe Olsen og Jorunn Olaussen (18). Foto: Ronald Johansen