De to damene sier til iTromsø at de har fått svært lite informasjon om planene for å konkurranseutsette hjemmehjelp og hjemmesykepleie - og har heller ikke fått vite hvilke konsekvenser dette vil få for dem.

– Vi føler at vi overhodet ikke har fått være med på beslutningene. Det er blitt trødd ned over hodene på oss, sier Heimdal.

Kvalifisert hjelp

Hun er selv avhengig av hjelp, og er bekymret for at det skal bli lavere kvalitet på tjenestene om det er mange leverandører som skal kjempe om jobben.

– Jeg ser veldig dårlig og må få hjelp til å dryppe øynene. Det krever kunnskap fra den som gjør det, men hva vil skje hvis det kommer inn både fugl og fisk, spør hun.

Både hjemmesykepleie og hjemmehjelp skal bli konkurranseutsatt, sier omsorgsbyråd Kristoffer Kanestrøm.

– Det er fordi det er ganske få som bruker disse tjenestene i dag, og for å få et stort nok volum så har vi valgt å la begge bli konkurranseutsatt, forklarer han.

Mye usikkerhet

Pauline Dahl har - ennå - ikke behov for hverken hjemmehjelp eller hjemmesykepleie. Da hennes nå avdøde mann trengte hjelp var imidlertid situasjonen en helt annen.

– Da trengte han hjelp til det meste, og vi fikk fantastiske tjenester fra kommunen. Nå er det veldig mye usikkerhet rundt det som skal skje, sier hun.

Hun og Heimdal oppfordrer derfor byrådet om å komme til Heracleum for å informere om hva endringene innebærer.

– Vi vet egentlig ingenting - hvordan skal det fungere, hva vil det koste og hva vil skje med kvaliteten på tjenestene, spør Dahl.

Økt kvalitet

Kristoffer Kanestrøm sier at brukerundersøkelser fra Oslo og Bergen viser at tilbudene er gode nok, og at brukerne er godt fornøyde.

– Det gjelder både de private og de kommunale tjenestene. Det har vist seg at konkurranseutsettelse fører til økt fokus på kvalitet - noe som kommer brukerne tilgode, sier han.

Byråd Kristoffer Kanestrøm sier at kommunen vil stille strenge krav til dem som leverer tjenester.

– Dersom vi ikke får god nok kvalitet vil vi kunne si opp avtalene, sier han. Han forsikrer også at useriøse aktører ikke vil slippe til i Tromsø, ved å stille strenge krav til lovlydighet og kvalitet.

Kritisk opposisjon

SVs Gunhild Johansen mener at kommunen ikke tjener noe på å konkurranseutsette kommunale tjenester.

– Det eneste som skjer er at det skapes stor usikkerhet for brukere og ansatte. Vi risikerer å miste verdifulle ansatte, og kommunen kommer ikke til å spare noen penger på det - i hvert fall ikke uten å forringe kvaliteten på tjenestene, sier hun.

Hun mener at byrådet kun har politiske grunner til å innføre konkurranseutsetting.

– De gikk til valg på det, og det er det de nå leverer. Derfor er det ikke uventet for oss at det kommer nå, sier Johansen.

.TERER KVALITET: Byråd Kristoffer Kanesteøm (Frp). Foto: Tom Benjaminsen