Ena Maria Hijman er en av leietakerne som forrige fikk brev i posten om at leiekontrakten med Bonord ikke vil bli fornyet. Hun har hele tiden trodd at de nye eierne skulle overta leiekontraktene, og fortsette å leie ut.

- Vi leste i avisen i februar at kontraktene ville bli overdratt når de nye eierne overtok. Brevet fra Bonord slo ned som en bombe - enkelte beboere må være ute i mai, og jeg skjønner ikke hvordan de har tenkt at folk skal få en plass å bo på så kort tid, sier Hijman.

Nødløsninger

På lekeplassen utenfor blokka leker Haakon Jenssen med sønnen. Han og samboeren må ut 27 mai, når kontrakten går ut. Slik leiemarkedet i Tromsø er, tviler han på at familien vil finne noe innen den tid.

- Det er ikke optimalt å flytte hjem på gutterommet i en alder av 32, men det ender vel med det. Hun flytter til sin søster, og sønnen vår må vi dele mellom oss til vi finner noe - det er ikke enkelt i Tromsø, sier han.

Flere beboere reagerer på at det ikke har blir gjort klart fra første stund at de nye eierne vil selge leilighetene.Når Bonord i tillegg opererer med seks måneders kontrakter og en måneds oppsigelse, synes de det hele virker useriøst.

- Hvis det var planen å selge burde de ha sagt det, slik at folk fikk tid på seg til å finne noe annet. Leiemarkedet i Tromsø er allerede presset, og jeg lurer på hvordan det skal gå hvis alle her må finne et nytt sted å bo. Folk ender vel opp på gata, sier Ena Maria Hijman.

Må tvinges ut

Av de 156 leilighetene er 90 utleid på korttidskontrakter av Bonord. Oppsigelsesfristen er en måned, og fra mai til oktober utløper samtlige kontrakter. Tilsammen utgjør det over 100 mennesker som skal ut på boligmarkedet.

En av dem er Ronald Holm. Han lette i et år etter bolig før han havnet på Tomasjordnes, og var overlykkelig da han fikk leiligheten der. Nå vil han ikke flytte frivillig.

- Jeg har jo hund, og det gjør det enda vanskeligere å finne noe nytt. Meg må de kaste ut med makt - jeg flytter ikke med mindre jeg har et alternativ, sier han.

I de øvrige leilighetene bor det tidligere andelshavere fra før konkursen, som ikke uten videre kan kastes ut. De har foreløpig ikke mottatt noe brev om sitt leieforhold, men har fått signaler på at de kan kjøpe tilbake leilighetene de nå leier. En av dem er Åge Nyborg - som vil takke høflig nei til tilbudet.

- Jeg er allerede på jakt etter noe annet. Det har vært så mye tull med dette borettslaget, at jeg kjøper ikke den leiligheten en gang til - det er sikkert, sier han.

Vil selge

Ola Emil Heggeset utgjør sammen med Ragde eiendom de nye eiere av Tomasjord Amfi. Han sier de kun forpliktet til å leie ut så lenge kontraktene løper - og det vil de gjøre.

- De tidligere andelshaverne har jo rett til å fortsette å leie - det var premissene da vi kjøpte dette bygget - og det forholder vi oss til. De andre har inngått kontrakter med utløpsdato - men de kontraktene er det ikke vi som har inngått. Vi har kjøpt dette bygget med de kontraktene og har fått opplyst når de utløper, utover det har ikke vi hatt noe med dem å gjøre, sier Heggeset.

Han sier Ragde eiendom ikke har lovet noen at de skal fortsette å leie etter overtakelsen. Planen er tvert imot å selge unna de leilighetene som nå er leid ut på tidsbestemte kontrakter.

- Målet vårt er å selge ut en god del av blokka, og da vil vi starte med de leilighetene som er leid ut på utgående kontrakter. Når det gjelder de øvrige har vi fått signaler på en del ønsker å kjøpe, men inntil videre vil vi fortsette å leie dem ut, sier Heggeset.

Skulle noen komme i en vanskelig situasjon når kontrakten utløper, åpner han imidlertid for at de kan bli boende en stund til.

- Vi ønsker ikke å lage problemer for noen, så hvis noen kommer i en knipe vil vi se på hvordan vi kan få løst den situasjonen. Det betyr ikke at vi kan la alle bli boende – men at vi vil utvise skjønn, sier Heggeset.

En risiko

Advokat Ingar Nordmo Olsen i Justitia, som forestår salget, sier de nye eierne er i sin fulle rett til å selge leilighetene når kontraktene utløper.

-  Vi har bedt de nye eierne respektere de kontraktene som er inngått - og det har de gått med på.  Eiendommen er solgt på det åpne markedet, og hva de nye eierne ellers velger å gjøre med den er opp til dem, sier Olsen.

Han forstår at mange er fortvilet, men sier de som leier på korte kontrakter må ta den risikoen det innebærer.

- Hadde jeg visst at de nye eierne ikke ville forlenge kontraktene - kunne jeg teoretisk sett ha sagt at så ville skje - men det er ikke noe jeg rår over. Nå har vi fått beskjed om at de ikke vil fornye kontraktene - og det har vi formidlet videre, sier han.

Ronald Holm er leier av Bonord, Runar Berg og Ena Maria Hijman kan bli kastet ut når nye eiere overtar Tomasjordnes. Åge Nyborg er tidligere andelshaver -men ikke kjøpe tilbake leiligheten han eide før konkursen. Foto: Pia Engman
Haakon Jenssen tviler på at familien vil finne noe nytt før de kastet ut 27. mai. Foto: Pia Engman