LAVANGSDALEN: Helga Bjerke er både irritert og oppgitt etter forrige ukes katastrofeøvelse på den nye midtdelte E8 i Lavangsdalen. Der ble det klart at veibredden er en stor utfordring når utrykningskjøretøy skal nå inn til et ulykkessted.

Da nettopp veibredden var et tema i kommunestyret i 2012, stemte Bjerke for en smalere vei enn standarden på 12 meter.

Det angrer hun på i dag.

– Ja, jeg angrer på at jeg slo meg til ro med det ekspertene fra Statens vegvesen sa. Jeg, og flere med meg, var bekymret for om veien ble bred nok. Men vi fikk forsikringer om at det skulle gå bra med en smalere vei også ved ulykker. Nå ser vi at det ikke stemmer, sier Bjerke.

Dilemma

Hun er ikke nådig når hun karakteriserer prosessen som har ført til en for smal nyvei.

– Planleggingen har vært lite logisk. Jeg blir oppgitt når det er det er faginstansen for vei som har stått for dette, sier Bjerke.

Les også: Frykter at E8 er for smal

Bjerke påpeker at selv om veien har blitt sikrere med midtdelerne så vil det fortsatt skje ulykker.

– Og da må nødetatene kunne komme seg til ulykkesstedet.

– Hun vil nå spørre byrådet hva de har tenkt å gjøre for å oppgradere veien. For Bjerke mener det, bokstavelig talt, ikke er noen vei utenom.

Vil ha 12 meter

– Veibredden må opp på 12 meter, så det er egentlig bare å begynnne å planlegge for det. Derfor vil jeg spørre byrådet i neste kommunestyre hvilken plan de har for Lavangsdalen og hva de gjør for å få fortgang i saken, sier KrF-lederen.

Les også: Vil ha bedre skilting på E8

Byråd for byutvikling, Frps Britt Hege Alvarstein, sier at det neppe vil bli gjort noe i den retningen med det første.

– Først vil jeg vente til jeg har fått rapporten fra blålysetatene om selve øvelsen. Deretter vil jeg muligens kunne si noe om hva vi kan tenke oss å gjøre, sier Alvarstein.

Hun understreker imidlertid at Fremskrittspartiet hele veien har vært kritiske til at veien ikke er bygget i full bredde.

– Vi har hele tiden ment at man burde ha tatt kostnadene med å bygge 12 meters bredde - isteden for å bygge for smalt allerede fra start.

– Har misforstått

Torbjørn Naimak i Statens vegvesen mener Helge Maria Bjerke har misforstått.

Les også: Øvde på stor ulykke i Lavangsdalen

Regionvegsjef Naimak sier at E8 gjennom Lavangsdalen oppfyller alle sikkerhetskrav - og at de som mener at veien er for smal ikke har forstått forutsetningene.

– De må sette seg inn i hovedkonklusjonene fra øvelsen som ble gjennomført i forrige uke - nemlig at veien er fullt fremkommelig for utrykningskjøretøy, sier han til iTromsø.

De feilene og manglene som ble avdekket i øvelsen går ikke på fremkommelighet, men på samband og skilting, sier han.

– E8 gjennom Lavangsdalen er en av de sikreste veiene vi har, det finnes veier som har langt dårligere forhold for utrykning, sier Naimak.

REAGERER: Helga Bjerke er oppgitt etter forrige ukes katastrofeøvelse på den nye midtdelte E8 i Lavangsdalen. Foto: Knut Jenssen
SIKKER: Regionveisjef Torbjørn Naimak avviser kritikken mot E8. Foto: Ronald Johansen