Jørn Hoel har vært plaget med hjerteproblemer i ni år. Først i 2005 ble det oppdaget at han hadde arvet farens hjertesykdom - tynne og trange blodårer. Sykdommen viste seg først under en konsertopptreden i Bodø for ni år siden. Da han stod på scenen merket han at noe var galt, da han var både omtåket og sliten.

– Bare det å stå oppreist var et ork. Jeg kjente at jeg ble tørr i munnen – og fryktelig tørst. Det følgtes som jeg skulle kveles. Jeg tenkte: Skal jeg stoppe å synge, eller skal jeg dø, sier Hoel til Se og Hør.

Tok grep

Etter flere undersøkelser på Diakonhjemmet i Oslo, og en hasteoprasjon på Ullevål måtte han belage seg på å ta medisiner hver dag resten av livet. Da pilen på vekta stadig pekte oppover fikk han en ny beskjed av legene. Han var overvektig, og burde gå ned 20 kilo.

– Såkalte superdietter, raske slankeprogram og mirakelkurer er ikke noe for meg, sier Hoel til ukebladet.

Derfor oppsøkte han Volvat Medisinske senter, og finn hjelp fra en ernæringsfysiolog, en hjertespesialist og en allmennlege. Da fikk han en innføring i næringsinnholdet i ulike matvarer, og sammen kom de fram til hva som var riktig for Hoel å spise for å ivareta helsen.

Løpekonkurranse

– Hver dag løper jeg rundt 40 minutter på tredemølle og jeg går tur så ofte jeg har anledning, sier Hoel til Se og Hør.

Selv om musikeren ikke har en umiddelbar plan om å løpe på Norges høyeste fjell i nærmeste framtid, har han likevel en klar målsetting.

– Jeg skal gjennomføre et gateløp på om lag fem kilometer i løpet av sommeren og har blant annet utfordret helseminister Bent Høie til å gjøre det samme. Statsråden tok utfordringen på strak arm, sier artisten til ukebladet.

Får ros

Helseministeren har også snakket med ukebladet, og han roser tromsømannen for å ha tatt grep om sin egen helse.

– Jørn er et forbilde. At han nå griper tak i sin egen helse er veldig bra, sier Høie.