18.000 forskere, leger og annen helsepersonell, legemiddelprodusenter og representanter for myndigheter og organisasjoner samles hvert år til American Association for Canser Research (Aacr) i San Diego.

På konferansen i år deltok representanter for Tromsø-selskapet Lytix Biopharma - som presenterte sitt preparat LTX-315 - eller oncopore - for publikum.

– Vi fikk veldig mye oppmerksomhet der borte, og vi hadde svært mange innom for å ta del i våre forskningsresultater, forteller Øystein Rekdal, forskningssjef på Lytix.

Immunterapi

Rekdal sier at det som gjorde Lytix ekstra interessant for konferansedeltakerne var at selskapet har kommet veldig langt innenfor feltet immunterapi.

– I fjor ble immunterapi beskrevet som et gjennombrudd innenfor kreftbehandling - og Lytix er på kartet innenfor dette feltet, sier Rekdal.

Ifølge ham er Lytix blant de fremste innenfor sitt delfelt.

Gode resultater

– Det som vakte størst oppmerksomhet var de gode resultatene som Lytix har oppnådd med preparatet LTX-315, sier Rekdal.

Det er gjennomført omfattende tester på dyr, og det er også innledet studier av effektene på mennesker med forskjellige typer kreft.

– Mange var overveldet over de positive resultatene våre, sier Rekdal.

Den positive responsen i San Diego vil ifølge Rekdal kunne føre til at veien for en ferdig kreftmedisin - fra laboratoriene i Tromsø og ut til markedet - blir kortere.

– Vi var i møte med flere amerikanske forskermiljøer som samarbeider med større legemiddelselskaper rundt om i verden, sier Rekdal.

Samarbeidspartnere

Om Lutix får innpass i disse miljøene vil det være langt lettere å skaffe partnere til å finansiere og produsere en fremtidig kreftmedisin.

- Det vil være et stort skritt for Lytix. Vi har ikke mulighet til og gjennomføre større kliniske tester på egenhånd, sier Rekdal.

– Når vil et ferdig preparat basert på LTX-315 kunne være på markedet?

– Det er vanskelig å si, men om 4-5 år vil vi kunne være ferdige, sier Rekdal.