Han viser til skrivet ”Serviceerklæringer for pleie, rehabilitering og omsorgstjenesten i Tromsø kommune” fra 2006, da det for første gang ble vedtatt at matlaging skal være med i grunnlaget det beregnes vederlag for. Da vedtaket ikke ble gjennomført den gang, vedtok kommunestyret kostnaden for praktisk bistand på nytt i fjor høst, og byrådet gjennomførte vedtaket februar 2014.

Ingen økning

Kristoffer Kanestrøm, byråd for helse og omsorg, understreker at satsene for praktisk bistand ikke har økt, men at matlaging er tatt inn i vederlaget. Det vil si at kostandsøkningen kun vil gjelde for de som ikke betaler makssatsen, og som dermed ikke har veldig mange timer med praktisk bistand i måneden. Minstepensjonister og andre som tjener under 170.490 kroner i året vil fortsatt betale maks 180 kroner i måneden for denne typen assistanse.

– Det er viktig å se forskjellen på praktisk assistanse og hjemmesykepleie. De som har praktisk bistand i dag har selv søkt om det, og det innebærer at de klarer seg godt selv, men trenger hjelp til enkelte tekniske ting. De som trenger hjelp til for eksempel å spise får vedtak om hjemmesykepleie, som ikke koster noe. Det er fagfolk på tildelingskontoret som står for disse avgjørelsene, sier Kanestrøm.

LES DEBATTINNLEGG: "Varmt og livskraftig Tromsø", Kanestrøm?

Bruker skjønn

Ett av spørsmålene som ble reist da vedtaket ble gjennomført var hva som regnes som hjelp til matlaging.

– Det brukes skjønn i hvert enkelt tilfelle, og det er ikke slik at folk skal faktureres for tre minutter ekstra hvis de har fått hjelp til å varme opp en middag. Hvis man gjør det daglig kan man for eksempel samle opp tidsbruken over en tid, men dette vil vurderes fra situasjon til situasjon. Jeg synes også det er viktig å påpeke at det faktisk ikke er mange som blir preget av dette vedtaket. 548 av de 817 brukerne som mottar denne hjelpen betaler allerede makssats, og vil derfor ikke merke noen endring på regningen.

LES DEBATTINNLEGG: Egenandel - praktisk bistand

Mange reaksjoner

Det er to uker siden iTromsø skrev om saken første gang, og Kanestrøm har fått mange reaksjoner, både fra byens borgere og fra opposisjonen.

– Jeg er litt overrasket over at opposisjonen kommer med så sterke reaksjoner, da de selv var med å vedta dette både i september 2006 og i kommunestyremøtet i høst. Slik er det vel å sitte i opposisjon, men at de blir sjokkert over dette er litt spesielt, sier han.