- Det er mange som finner det merkelig at en soleklar og godt gjennomarbeidet sak skulle ende som den gjorde. Når opposisjonen – det sosialistiske mindretallet – får med seg Fremskrittspartiet i avstemmingen, er det ting som ikke stemmer. Resultatet ble at byens borgere ble offer.

Les også: Vil ha slutt på skytingen

Ny mulighet

Pedersen mener at tiden nå er inne for at de samme politikerne går i seg selv og kommer fram til en løsning.

- Da må partipisken legges bort slik at representantene kan stemme slik de ønsker. Da tror jeg at resultatet er gitt – at det blir slutt på skytingen i dalen.

Pedersen erkjenner at han ikke hadde den gode følelsen forut for det nevnte kommunestyret.

- Noe lå i gjære før avstemmingen – at forholdet mellom Høyre og Frp var betent. Bare så synd at det ga et resultat som ble katastrofalt for byen og velgerne.

Les også: - Vi aksepterer ikke mer skyting i nærmiljøet

Rådet bestemmer

Pedersen forteller at Bydelsrådet i Tromsdalen inngår i gruppen som skal bestemme hvor mye skyting Troms Jeger- og Fiskeforening og Troms Pistolklubb kan utføre i år.

- Men vi har ingen politisk makt. Derfor kan vi ikke – som alle ønsker - sette foten ned. Noen form for skyting blir det, selv om begrensningene er mange.

- Vi kan heller ikke oppfordre til ulovligheter. Men jeg er glad for at en ny generasjon motstandere er kommet på banen. De har fokus og er enig med bydelsrådet om at all skyting må opphøre. Umiddelbart, sier John Pedersen.

Les også: Røymo krever skytebane-alternativ

Betent sak

Han nøler heller ikke med å slå fast at skytebanesaken er blitt en betent affære:

- Det er mange grupper i byen som roper etter anlegg og haller for sine aktiviteter. I en slik setting er det merkelig at skyttermiljøene får kommunale garantier på titall millioner kroner. Men dersom det er prisen for å få gruppene bort fra dalen, er jeg enig i prioriteringen.

- I tillegg må partene se på om det finnes midlertidige, alternative steder for skyting, sier John Pedersen.

Les også: Skytebanesaken avvist

Fortsatt aktuell

Politisk rådgiver Peter Reinholdtsen opplyser at det jobbes for å finne alternative plasseringssteder. Meningen er å ha klar en sak i vårsesjonen.

Reinholdtsen mener at de ulike partiene må fristille sine representanter ved neste korsvei. Skjer det, tror han på en løsning i striden og at Simavika – et alternativ det er brukt mye penger på å utrede – går igjennom nåløyet.

I dag mottar skyttermiljøene 250.000 kroner fra kommunen – penger som brukes på å leie alternative anlegg.

- Er det aktuelt å øke denne summen for å redusere aktiviteten i dalen ytterligere?

- Det er et innspill som må diskuteres. Men det spørs om alternativene finnes.

Vil ha løsning

Gruppeleder i Tromsø Rødt, Jens Ingvald Olsen, krever en snarlig slutt på skytingen i dalen.

- Jeg har derfor sendt et privat forslag til både kommunens forretningsutvalg og kommunestyret. I forslaget legges det opp til at kommunestyret umiddelbart setter i verk de nødvendige tiltakene for stengning av skytebaneanlegget i Tromsdalen slik at skytebanesesongen 2014 ikke åpnes, forteller han.

Ifølge Olsener er  årsaken  at både befolkning og alle andre har ventet i et uttall år på at skytebanen skal stenge.

- Alle hadde jo håp om at når byrådet la frem forslaget til vedtak og endelig konklusjon i august i fjor, så ville det medføre stenging i løpet av kort tid. Nå er det viktig at vi klarer å skille mellom en permanent løsning og stenging i dalen. Det er to forskjellige saker, og må behandles som sådan om vi skal få en snarlig avklaring i dalen, forklarer han.