For andre år på rad skal det arrangeres cannabismarsj i Tromsø. Årets arrangement er lagt til lørdag 3.mai.

Arrangøren har allerede søkt politiet og fått tillatelse til at marsjen kan arrangeres.

- Vi lever i et fritt land hvor det å fremme ethvert budskap i utgangspunktet er lov, så lenge det ikke er rasistisk, sier fungerende politimester Einar Sparboe Lysnes.

SE BILDESERIE FRA FJORÅRETS MARSJ

Facebook-gruppe

Til tross for at hasjbruk er ulovlig og at marsjen kan oppfattes som reklame for et ulovlig rusmiddel, er det lite politiet kan gjøre.

- Marsjen er fullt lovlig, selv om det er noe vi ikke applauderer eller synes noe spesielt om. Det er ikke ulovlig å ta et standpunkt, sier Sparboe Lysnes.

Det er opprettet en egen Facebook-gruppe for marsjen. Det lykkes ikke iTromsø å få kontakt med initiativtakeren til Facebook-siden.

Det er imidlertid ikke tvil om hva som er hensikten med cannabismarsjen:

”Første lørdagen i mai går vi i demonstrasjonstog for å kreve legalisering/avkriminalisering av cannabis til rekreasjonelt og medisinsk bruk. Heller hasj på polet enn på ungdomsskolen, står det på Facebook-siden.

Einar Sparboe Lysnes viser til at det er et bredt flertall i det norske folk at det skal være forbudt å bruke hasj.

- Det dukker stadig opp hasjdebatter, men vi får bare flere og flere argumenter for at hasj er skadelig, og at lovgivningen i Norge er riktig, sier fungerende politimester.

Han oppfatter cannabismarsjen som en del av ytringsfriheten vi har i Norge.

- Del arrangementet og invitér så mange som mulig. Lag gjerne plakater eller bannere hvis dere har noe på hjertet. Så sees vi der, oppfordrer initiativtakeren til Facebook-siden.

Flere psykoser

Så langt har 27 svart skal, 8 kanskje og 475 inviterte på oppfordringen.

I følge fungerende politimester er antall hasjmisbrukere i Tromsø stabilt, uten at han har konkrete tall å vise til.

- Antallet er stabilt, spesielt i ungdomsmiljøet. Vi er opptatt av at det ikke blir et større problem enn det er. Ut i fra tilbakemeldingene vi får, er ikke hasj et økende problem i Tromsø.

Sparboe Lysnes viser imidlertid til alarmerende rapporter om hasjbruk fra Danmark.

- Antall psykoser blant ungdom i Danmark har tredoblet seg på ti år. Det mener danskene skyldes langvarig hasjbruk, sier Einar Sparboe Lysnes.

PLAKAT: Denne plakaten henger på gelenderet til butikken Hemp & Headshop I Søndre Tollbudgate. MMS-foto: Øyvind Sivertsen
PÅ FACEBOOK: Cannabismarsjen har opprettet egen Facebook-gruppe. Foto: Skjermdump